Belföld

Márki-Zay Péter még reménykedik, de ha kell, lemond a hetedik frakcióról

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 7:00

Szerinte fontos gesztus lenne, de a kialakult helyzet miatt kész letenni tervéről. 

„Őszintén remélem, hogy a pártok meggondolják magukat, de az biztos, hogy részemről ezen sem fog múlni az ellenzéki egység” – mondta a Telexnek Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A lap arról érdeklődött a politikusnál, hogy lemondott-e a hetedik frakció tervéről, ugyanis kedden este az ATV-ben erre utaló nyilatkozatot tett, ám konkrétan nem mondta ki, hogy lezártnak tekinti az ügyet.

Márki-Zay megerősítette, hogy a kialakult helyzet feloldása érdekében lemond tervéről, azonban 

továbbra is kitart amellett, hogy a magyar romák és más társadalmi csoportok, így az ellenzéki pártokkal eddig azonosulni nem tudó konzervatívok képviseletéhez szükséges lenne ez a gesztus.

Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után állt elő Márki-Zay Péter az ötlettel, hogy szeretne egy hetedik frakciót a konzervatívoknak. A lap szerint tavaly ősz óta világos volt, hogy ez szembemenne a pártok érdekeivel, azaz a minél nagyobb létszámú frakciók lehetőségével, és az is kiderült, hogy elsősorban a Demokratikus Koalíció és Jobbik nem támogatja az előválasztás szabályrendszerének megváltoztatását, azaz azt szeretnék fenntartani, hogy alapvetően hatpárti koalíció jöjjön létre.

Kedden a Jobbik pártelnöke, Jakab Péter az Alfahírek adott interjúban egyértelművé tette, nem támogatja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet abban, hogy saját frakciója legyen és lehülyézte Márki-Zay Pétert, aki újévi beszédében azt mondta: a covidban „megtizedelt” időskorú lakosság nagy arányban szavazott a Fideszre, míg az előválasztáson részt vevő fiatalok kormánykritikusak.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#ellenzék#országgyűlési választás 2022#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk