Belföld

Jakab Péter üzent Márki-Zay Péternek: A hülyeség nem válogat pártszimpátia alapján

rtl.hurtl.hu

2022. január 4. 8:50

A Jobbik pártelnöke egyértelművé tette, nem támogatja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet abban, hogy saját frakciója legyen.

A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem 

– mondta Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke az Alfahírnek adott interjúban Márki-Zay Péter korábbi nyilatkozatával kapcsolatban. 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ugyanis újévi beszédében arról beszélt, hogy a covidban „megtizedelt” időskorú lakosság nagy arányban szavazott a Fideszre, míg az előválasztáson részt vevő fiatalok kormánykritikusak.

Jakab Péter azt mondta, hogy miután nem az elmúlt 30 év politikáját akarja folytatni, ezért nem próbálja mentegetni Márki-Zay Péter kijelentését, hanem felvállalja, hogy vállalhatatlannak tartja ezeket a mondatokat. 

Egészen abszurd maga a felvetés is, hogy a COVID áldozatai között milyen arányban vannak fideszes vagy ellenzéki szavazók. Politikusként két dolog érdekelhet: hogy a gyászolók minél hamarabb megnyugvást találjanak, és hogy a kormány elhibázott járványkezelése ne szedjen több áldozatot

 – fogalmazott.

Jakab Péter azt mondta, hogy az ellenzéken belül dolgozik egy kommunikációs stáb, amely meghatározza a miniszterelnök-jelölt kommunikációját, és ennek összhangban kell lennie a közös programmal. „Nagyon fontos, hogy ha egységes ellenzékről beszélünk, akkor a karmester is velünk egységesen kommunikáljon” – tette hozzá.

Arra felvetésre, hogy jóvá kell-e hagyni ezeket a mondatokat azt mondta, ilyen kijelentések esetében neki nem lenne szüksége külső kontrollra. 

Magamtól nem mondok olyat, ami összeegyeztethetetlen a keresztény értékekkel, vagy akár csak az emberséggel

– fogalmazott.

Az ellenzék kampánylehetőségeivel kapcsolatban azt mondta, nem plakátokon fogják megverni a Fideszt, hanem lábbal. (Jakab Péter feltehetően lapunk tegnapi cikkére reagált ezzel, az előzetes várakozások szerint ugyanis a kormánypártoknak sokkal több felületük lesz, ráadásul másban is előnyben lesznek.)

A Jobbik pártelnöke szerint pártja kétszer annyi anyagi erőforrást invesztált és mozgósított az előválasztás során, mint a többi párt, ezért a billegő körzetekben támogatást vár Márki-Zay Pétertől, akit szerinte „üzleti körök” támogatnak. „A közös kampányba is összegszerűen mi tesszük be a legtöbb pénzt, 60 millió forintot” – fogalmazott.

A hetedik frakcióval kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte az előválasztás után már nem szabad változtatni a kialkudott feltételeken, márpedig azokat korábban Márki-Zay Péter is elfogadta és kijelentette, hogy nem új frakciót akar, hanem beül a Párbeszéd képviselőcsoportjába. 

Nyitókép: Jakab Péter – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#jobbik#jakab péter#választás#ellenzék#ellenzéki összefogás#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk