Belföld

Ellenzéki tüntetés az orosz agresszió ellen: Márki-Zay szerint Putyin új Szovjetuniót épít

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 24. 17:44

Azt követelték, hogy ne épüljön meg Paks 2, Orbán Viktor pedig határozottabban ítélje el Putyint.

A budapesti orosz nagykövetség előtt tüntettek az ellenzéki párok késő este. A szónokok arról beszéltek, hogy ki kell állni Ukrajna mellett, és szolidaritást kell vállalni a veszélybe került emberekkel, és ha menekülnek segíteni kell őket. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: Budapest készen áll erre.

A fővárosi önkormányzat operatív törzse felkészült arra, hogy ha Budapestnek részt kell vállalnia ebben a feladatban, ha lesznek olyan Ukrán állampolgárok magyarok ukránok oroszok bárki aki menekül a zsarnok elől, Budapest be fogja őket fogadni

– mondta Karácsony Gergely.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnökjelöltje 5 követelést sorolt fel Orbán Viktor felé. Szerinte ebből ma már kettő teljesült, amikor Orbán agresszornak nevezte Putyint, és a külügyminiszter bejelentette, hogy a NATO döntéseit követjük.

További három kérésünk is van hozzá: az egyik, hogy csatlakozzon az Unió szankcióihoz, és haladéktalanul függesszék fel Paks2 engedélyezési eljárását 

– mondta Márki-Zay Péter.

Azt is követelte, hogy távozzon az orosz Nemzetközi Beruházási Bank – ahogy mondta a kémbank – Budapestről, és Szijjártó Péter adja vissza orosz kitüntetését.

A tüntetés végén egy ukrán fiatalember elénekelte az Ukrán himnuszt, majd a tömeg a magyar himnusszal zárta a demonstrációt.

Percről-percre tudósításunkat alább olvashatják.

20.27: A felszólalók mind visszamennek a színpadra

Először az ukrán, aztán a magyar himnuszt fogják meghallgatni, ezzel vége az eseménynek.

20.26: Magyország helye Szent István óta a nyugaton van, mondja Márki-Zay

És se a „kommunista Kínával”, se az „iszlamista Erdogannal” nem kell összefonódni. Szerinte Orbán még április 3 előtt sokat tehet azért, hogy ne haljanak meg ukránok és magyarok.

Kéri a közönséget, hogy hunyják be a szemüket. A Jóistent kéri, hogy adjon békét Ukrajnában, hogy az ottaniak érezzék át az egymás iránti szeretetet, világosítsa fel vezetőiket.

Hozzon el szeretetet a népek közé, hozzon el szeretetet az emberek közé. Ámen.

20.23: Ki a Nemzetközi Beruházási Bankkal,

amit Márki-Zay szintén „orosz kémbanknak” nevez. A Paks 2-t is kéri, hogy állítsák le. Továbbá ő is felszólítja Szijjártó Pétert, hogy adja vissza Lavrov kitüntetését. 

„Adja vissza!” - kántál a tömeg.

20.20: Az EU és a NATO garantálhatják Magyarország függetlenségét

Szerinte ez a két szervezet a béke garanciája még most is. Felidézi: a csernobili atomerőművet is elfoglalták az oroszok. Szerinte új Szovjetuniót akar felépíteni Putyin.

Kéri Orbán Viktort, hogy fejezze be a hintapolitikát. Szerinte Orbán máris megtett több lépést, amit kértek tőle. Ma Orbán Viktor Putyint agresszornak nevezte, ezért megtapsoltatja Orbánt.

Felidézi: tegnap még azzal támadták őt, hogy azt mondta, a NATO-szövetség mindennél fontosabb. Nem akar magyarokat küldeni harcolni, egyik tagország sem tesz ilyet. Ma pedig Szijjártó Péter kijelentette, hogy mindenben a NATO-álláspontot követik.

20.17: Végre olyan kormánya lesz Magyarországnak, ami békét akar, mondja Márki-Zay

Szerinte ez lesz a tét április 3-án. Nemcsak az ukrajnai magyarok életéért aggódunk, nemcsak az életekért aggódunk, hanem a világrendért.

20.15: Minden másnál nagyobb probléma a háború

Márki-Zay szerint egy világrend megrendülése történik. A mi generációink többnyire nem élt meg háborút szerinte. Arról is beszél: 1945 óta nem volt háború Európában. A Balkánról megfeledkezik.

Békét szeretne, hogy „édesanyák ne veszítsék el gyermekeiket”. Felidézi az ellenzék korábbi tüntetéseit: érnek-e valamit ezek? Szerinte igen.

20.12: Jön Márki-Zay Péter

„Magyarország leendő miniszterelnökeként” mutatja be Lukácsi. A tömeg MZP-t skandál.

20.08: A közönséget tapsoltatja Gerendás

Aztán azt mondja, hogy inkább a lábukkal verjék a tam-tamot. „Give peace a chance.”

20.01: Gerendás Péter jön

Oroszok és ukránok nincsenek, szerinte emberek vannak. John Lennon egyik szerzeményét adja elő, az Imagine-t.

20.00: Karácsony nem akar „orosz kémbankot” Budapesten

Ezt is el fogják úzni Márki-Zay Péter győzelme esetén. Ezzel is erősítenék az országot a „putyini diktatúrával szemben”. Arról beszél: le fogjuk kötni az ország horgonyát a nyugati parton. Zárja szavait.

19.53: „Hazaáruló!” - kiabálja a tömeg Orbán nevét hallva

Karácsony szerint mi is bűnrészesek vagyunk Orbán Viktor előző 12 éves működése miatt, mert olajozta Putyin gépezetét. Hozzájárult ahhoz, hogy elvegye a „szabad világ immunrendszerét”.

Nem az oroszok ellen tüntetnek szerinte, csak a hatalom ellen. Megköszöni azoknak az oroszoknak, akik ma tüntettek Putyin ellen.

Szerinte úgy tanulhatunk ebből, ha egy szabadságot és békét képviselő jelöltet választunk április 3-án. Valószínűleg Márki-Zay Péterre gondol.

„Ott van a helyünk Európában” - mondja. Az ukránoknak most azért kell szenvedniük szerinte, mert Európát akarták választani. A választófülkéből fogjuk újraírni Magyarország történelmét. „Viselkedjünk emberként”, ha menekültek jönnek. Budapest önkormányzata már felkészült a befogadásukra.

19.51: Karácsony Gergely érkezik

A magyarok ezeréves álmának hívja a békét. Szerinte pontosan tudjuk, milyen az, amikor vért kell adni a szabadságért. A génjeinkben hordjuk 1848 és 1956 örökségét.

Felidézi, hogy Orbán Viktor a közelben mondta azt a rendszerváltás napján: „ruszkik, haza!” Szerinte aztán megtalálta a visszavezető utat a demokráciából. 

Szerinte Orbán elfelejtette a magyarok ezer éves álmát, és a szónoklatát is a Hősök terén. 

19.47: „Jaj, de jól nézel ki!”

- üvölti valaki a tömegből Donáth Annának, a Momentum elnökének. Szerinte ez most kevéssé számít. Amúgy egy piros kabátot visel.

Ami számít, hogy Orbán 12 éve nem veszi figyelembe a magyarok akaratát. Putyin bebörtönöz, megöl mindenkit, aki ellene megy Oroszországban, mondja. Az ő generációjának fontos feladata van: meg kell teremteni az európai egységet és erőt.

Erős Európa szerinte nem elképzelhető, amíg Orbán hatalmon van, ezért kell ellene szavazni április 3-án Donáth szerint.

19.47: Ismét skandálás, aztán jön Donáth Anna

Béke, béke, béke!

19.45: Menekültválságról beszél

Ez a hatóságoknak és a magyaroknak is óriási feladata lesz. A menekülni kényszerülő honfitársainkat segíteni kell.

Viszont vigyázni kell azokkal, akik a nemzetbiztonságot fenyegetnék Európában. Zárja szavait.

19.43: Lukács László, a jobbik alelnöke jön

Az ukrán családok bizonytalanságáról beszél. Mindannyiunk kötelessége, hogy a magyar a magyart segítse. Orbánnak és Putyinnak szerinte választania kell a béke és a háború között, nincs harmadik út.

19.41: Józan László kárpátaljai származású magyar színész beszél

Szerette gyerekkorát Ukrajnában. Az ő járásában „hagyták, hogy magyarként éljünk”. Több nemzetiség élt békésen egymás szomszédságában. Őt arra tanították szülei, hogy tisztelje az embereket és mások kultúráját.

Bízott benne, hogy ő nem fog háborús helyzetet megtapasztalni, bízott abban, hogy a járványhelyzet bizonytalanságát nem írhatja felül semmi. Félti családját, rokonait, barátait. Szolidaritását fejezi ki minden ottélővel, és zárja szavait.

19.39: Ide vezet az idejétmúlt nacionalizmus

Kunhalmi szerint háborúhoz. Európa és Magyarország vezetőinek szerinte tanulniuk kéne ebből. Végezetül: Európáért és Magyarország békéjéért minden nemzetnek, minden generációnak újra és újra meg kell küzdenie. Együtt dobban a szíve a kárpátaljai magyarokkal és egész Ukrajnával. Zárja szavait.

Kántálás: „Ukrajna, Ukrajna!”

19.37: Orbán korábban ellenezte az oroszellenes szankciókat

Kunhalmi szerint ezért Orbán és Putyin is megbízhatatlanok. Felidézi a német döntést, hogy felfüggesztették az Északi áramlat 2 olajvezeték fejlesztését. Ez szerinte azt mutatja, hogy ilyen fontos lehet a kormányváltás: a német kormányváltás nélkül ez nem sikerült volna.

Ezért nagyok a tétek szerinte az április 3-i magyar választásokon is.

Európa, Európa!,

kántálja a tömeg.

19.34: Kunhalmi Ágnes beszél, az MSZP társelnöke

„Támogatjuk Ukrajnát” - mondja először ukránul, aztán magyarul. Szijjártó Péter adja vissza a Szergej Lavrovtól kapott Barátság-díjat.

Adja vissza!,

kántálja a tömeg egy picit.

19.33: Legyünk függetlenek a nagyhatalmaktól!

Mert csak így lehet zöldnek lenni, és csak így lehet függetlennek lenni. Zárja szavait Kanász.

19.31: A putyini agresszió fekete napja

Kanász szerint ez a nap így kerül be majd a történelemkönyvekbe. Nem biztos, hogy Orbán is beleírná oda, mert nagyon kellemetlen számára ez a mai nap. Szintén arról beszél, hogy a kormányközeli beszélő fejek lekicsinyelték a probléma súlyát az utóbbi időben.

Szerinte több órás késéssel, fél mondatban reagált Orbán, így ítélte el az agressziót. Szégyenletesnek tartja, hogy a miniszterelnök továbbra is üzletelni akar Putyinnal. Nem kellene erőltetni a Paks 2-t szerinte, hallgatni kéne a lengyelekre az agresszorral való üzletelés témájában.

19.28: Kanász Nagy-Máté, az LMP társelnöke fog beszélni,

arról, hogy nincs ex-KGB-s, csak KGB-s van.

19.27: EU és NATO-tagok vagyunk,

valamint egy szabad európai nemzet Vadai szerint. Tárgyalás, kompromisszumok és párbeszédek kellenének, jó lenne, ha az Orbán-kormány is ehhez tartaná magát, mondja. Orbánnak szerinte határozottabban kellene elítélni az orosz agressziót.

„Minden nap ismételnie kell, hogy Ukrajna területi szuverenitása és integritása sérthetetlen” - mondja. Azt mondja, jól lenne, ha Orbán hazajönne Bahrainből, és beszélne a „barátjával”, és jelentse be, hogy nem üzletel agresszorral. Azt követeli, hogy függesszék fel a paksi erőművel kapcsolatos együttműködést. Zárja szavait.

19.26: Vadai Ágnes, a DK alelnöke szólal fel

Szerinte ma az egész világ láthatta, mennyit ér Putyin szava. Az ukrán állapotokat részletezi. Szerinte Orbán Viktor Putyin barátjaként a háború barátja lett. Szerinte Putyin egy medve, aki megeheti Orbánt reggelire. 

„Nem fogjuk elfelejteni, mi lett abból az emberből, aki harminc éve azt mondta, hogy ruszkik haza” - mondja. A tömeg erre „ruszkik, haza!” - kántálásba kezd.

19.25: Osváth a közösségi médiát képviseli,

és arra kéri a fideszes influenszereket, hogy a jövőben próbáljanak igazat mondani. Örül a megmozdulásnak, örül, hogy a Bajza utcáig áll a sor. Szerinte ilyenkor felcsillan egy kis remény a „békére, és sok mindenre”. Zárja sorait.

19.19: Propaganda volt az, hogy nem lesz háború

És Osváth is bedőlt neki, ő se hitte volna, hogy ez lesz. Nem történelemkönyvekről beszélgetünk, hanem olyan dologról, ami 200 kilométerre van tőlünk. A harmincévesek generációja maximum Michael Jackson-klipben látott háborút szerinte.

Szerinte minden blogger és influenszer kötelessége, hogy kiálljon a béke mellett. 

19.17: Osváth: A sokmillió virológus országából a sokmillió hadtörténész országa leszünk

A sokmillió virológus országából a sokmillió hadtörténész országa leszünk, mondja Osváth Zsolt. Fideszes véleményvezéreket idéz a közelmúltból az influenszer, akik az utóbbi napokban-hetekben arról beszéltek: biztos nem lesz háború Ukrajnában.

19.16: Kezdődik

Lukácsi, aki Márki-Zay mozgalmának alelnöke azt mondja: azért vagyunk itt, hogy az ukránoknak ne kelljen feláldozniuk szívüket és lelküket. Osváth Zsolt digitális tartalomgyártó a béke értékéről fog beszélni.

19.14: Hamarosan kezdenek, ígéri Lukácsi

Lukácsi Katalin azt mondja, hogy most már csak tényleg pár perc, és kezdődik a tüntetés. Picit rendezgeti az egyre növő tömeget is.

19.09: Ukrán nyelvű gitárzene a színpadon, további skándálás

19.04: Tovább gyűlik a tömeg

Így néz ki a tömeg egy kicsit távolabbról. Egyre többen lesznek, a beszédek viszont még nem kezdődtek el.

Fotó: Kovács-Angel Marianna / rtl.hu

18.54: A tüntetők szerint Putyin gyilkos

Körülbelül olyan százötvenen lehetnek a követség előtt az rtl.hu helyszíni tudósítója szerint. Egy 15-20 fős csoport ukránul skandál, illetve ukrán zászlókat lengetnek, háborúellenes transzparenseket mutatnak. Egy sávon halad a forgalom az Andrássy úton. 

Putyin gyilkos,

skandálják. A színpad már áll.

Kép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

18.50: Ezért maradt el a lista bejelentése?

Tüntetést hirdetett a budapesti orosz nagykövetség elé az ellenzéki összefogás. Az este hétkor kezdődő rendezvényen több ellenzéki politikus, köztük Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is fel fog szólalni.

Az ATV korábban azt írta, hogy az ellenzék a csütörtöki napon lett kész a parlamenti listájával. Ezt az rtl.hu-nak Péterfi Judit sajtófőnök nem tudta megerősíteni, de arról beszélt, hogy délután négy órakor bejelentés várható ezzel kapcsolatban. 

Később megkeresésünkre azt mondta, hogy ez a bejelentés azért maradt el, mert az összefogás pártjai inkább a tüntetés szervezésére fókuszáltak. A tömeg már gyűik a nagykövetség előtt.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#ellenzék#orosz-ukrán háború#Választás 2022#választás#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk