Belföld

Hajba kapott az ellenzék a közmédiával az ukrajnai háború miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 19:35

Ungár Péter szerint a közmédia az orosz kormány álláspontját képviseli.

Azt írta a Facebookon Ungár Péter, az LMP politikusa: „A közmédia az ukrán konfliktus kapcsán a Kreml álláspontját képviseli. ” A politikus szerint a „jobboldali politikai elit” Magyarországon „kritika nélküli ismételi a Kreml álláspontját”.

A politikus arra reagált, hogy az MTI nem tette közzé pártja közleményét a közmédiába beszivárgó állítólagos orosz propagandáról. A szervezet szerint sértette volna a jó hírnevüket, ha leadták volna az írást, amiben az áll:

Az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, vagy geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette

Az MTI azzal indokkal magyarázta a visszautasítást, hogy a szöveg a szervezet szabályzatának 14.2 pontjába ütközik. Eszerint a leadott közlemények „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen”.


A politikus pénteken nyílt levelet írt Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának, amiben szintén azzal vádolta őket, hogy propagandát közvetítenek.

Korábban Horváth József, a kormányközeli Alapjogokért Központ szakértője arról beszélt a közmédiában: „korábban is kellett volna, és továbbra is érdemes komolyan venni, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök mond.” Nógrádi György, a kormánypárti media egyik kedvelt szakértője pedig azt mondta: „jelenleg az ukrán vezetés nagyon sok csacsiságot csinált. Nem akarom bántani az ukrán államfőt – ő egy színész –, az, ha Ukrajna ma atomfegyvereket szerez be, ezzel olyan mértékben veszélyeztetné Moszkva érdekeit, hogy azt nem tűri el.”

Habár a legaktívabban Ungár szólalt meg az ügyben, nemrég Márki-Zay Péter is közzétett egy hasonló követelést Facebook-oldalán.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#ellenzék#mtva#közmédia#orosz-ukrán háború#propaganda#ungár péter#lmp

Címlapról ajánljuk