Belföld

„Ellenzéki támadásokra” panaszkodik a magyar állami média

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 19:25

Az MTVA vezetői a Médiatanácshoz és a választási bizottsághoz fordulnak, miután az ellenzék orosz háborús propaganda terjesztésével vádolta meg őket.

„Ellenzéki politikai támadások” miatt tiltakozik az állami média: az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel, és a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, Dobos Menyhért közölte, hogy a Médiatanácshoz és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordulnak.

„Újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz-ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba” – írták az MTI-nek eljuttatott közös közleményükben. Szerintük „a magyar baloldal” „egyszer fizikai erőszakkal, máskor a társutas média segítségével, de van, hogy politikai nyomásgyakorlással kíván beavatkozni a szerkesztői munkába”.

A közlemény szerint az elmúlt 24 órában már a harmadik „befolyásolási kísérlet” történt, először Ungár Péter LMP-s képviselő „próbált fenyegetőleg fellépni”, később Polyák Gábor követelte az MTVA vezetőjének menesztését, most pedig „a baloldal miniszterelnök-jelöltje fordul a külföld felé, a tőle megszokott vehemenciával állítva valótlanságokat a közmédiáról”.

A magyar közmédiában egyedül a szerkesztői szabadság határozza meg, hogy mi és hogyan kerüljön a híradásokba

– állította közleményében Papp Dániel és Dobos Menyhért, hozzátéve, hogy „a közmédia rendszere ellen irányuló sorozatos nyomásgyakorlási, beavatkozási kísérlet tényéről” tájékoztatják a Médiatanácsot, valamint a Nemzeti Választási Bizottságot.

Ungár Péter korábban azt közölte, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás kapcsán

az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, vagy geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette.

Az LMP képviselője az MTI-n keresztül akarta kiadni közleményét, az állami hírügynökség azonban nem volt erre hajlandó, mert szabályzatuk szerint a leadott közlemények „nem sérthetik a közmédia szervezeteinek jó hírét”.

Polyák Gábor, az ellenzéki pártok sajtópolitikai kabinetvezetője petíciót indított az aHang felületén, amely így kezdődik:

Az állami média az ukrán háború kitörése óta folyamatosan terjeszti az orosz propagandával összhangban lévő álláspontokat. Eközben a háborúval kapcsolatos ellenzéki megszólalások szövegkörnyezetükből kiragadva, eltorzítva, valótlan tartalommal jelennek meg.

Szerinte „a politikailag elfogult, a valóságot a Fidesz politikai érdekei alá rendelő tájékoztatás az állami média védjegyévé vált”, a felelősség pedig az MTVA vezérigazgatóját terheli, ezért felszólítják a Médiatanács elnökét, hogy szüntesse meg Papp Dániel kinevezését.

A választáson közösen induló ellenzéki pártok hétfőn közölték, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet magyarországi missziójához fordulnak, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormánymédia és a kormányközeli média „szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében”, illetve

az állami médiában az orosz agresszióval kapcsolatban elferdítik a valóságot, a magyar ellenzéki álláspontokat pedig a szövegkörnyezetükből kiragadva, azok eredeti jelentését teljesen megváltoztatva közlik.

Nyitókép: Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója – Fotó: MTI / Cseke Csilla

#Belföld#mtva#orosz-ukrán háború#propaganda

Címlapról ajánljuk