Belföld

Mire számíthatnak Magyarországon az Ukrajnából menekülők?

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 14:16

A magyar állampolgársággal (is) rendelkezők helyzete tisztázott, a többieké azonban nem. 

Az Ukrajna ellen indult hajnali orosz támadás kapcsán okkal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a háború elől menekülőknek, ha Magyarországtól remélnek segítséget, erről adott ki sajtóközleményt a Helsinki Bizottság.

Mint írják: a kérdésnek van egy jogi és egy logisztikai oldala. Rendkívül fontos kérdésnek látják, hogy  hol, milyen körülmények között, hány embert képesek a magyar hatóságok ideiglenesen elszállásolni. Szerintük biztos, hogy 

az elmúlt öt évben leépített menekültügyi infrastruktúra, a bezárt és elhagyatott táborok jelenleg teljesen alkalmatlanok néhány száz embernél több befogadására.

A jogi helyzetet még aggasztóbbnak tartják. 

Azok, akik magyar állampolgársággal (is) rendelkeznek, bármikor hazatérhetnek és itt is maradhatnak. Ugyanakkor a várható menekülők többsége feltehetőleg nem magyar állampolgár, teszik hozzá.

A hatályos szabályok alapján egy ukrán állampolgár érvényes okmányokkal, vízum nélkül 90 napot tartózkodhat a schengeni övezetben – azaz a határt szabályosan átléphetik. Hozzáteszik:

Ugyanakkor semmilyen ellátásra nem jogosultak, munkát nem vállalhatnak, pusztán fizikailag maradhatnak, legfeljebb 3 hónapot.

Emlékeztetnek, hogy menedékkérelmet sem a határon, sem Magyarországon nem lehet benyújtani 2020 májusa óta. Azokat, akik jogszerűtlenül tartózkodnak Magyarországon – például nincs érvényes útlevelük, vagy 90 napnál tovább tartózkodnak itt – a magyar hatóságok mindenféle eljárás nélkül a határkerítés szerb oldalára kényszerítik, tekintet nélkül arra, hogy honnan érkeztek és kik ők.

A Helsinki Bizottság szerint a kormány előtt a következő lehetőségek állnak:

  • azonnal módosítják az egyébként is jogsértő szabályokat és lehetővé teszik, hogy emberek menedéket kérjenek a határon vagy az ország területén,
  • Kormányhatározatot fogadnak el arról, hogy az Ukrajnából menekülőket – élve az EU jog által adott lehetőséggel – átmeneti védelemben részesítve, menedékesként ismeri el, ezzel biztosítva, hogy minimális ellátásra legyenek jogosultak és akkor is jogszerűen tartózkodhassanak itt, ha elmúlt  a 90 nap a vízummentes tartózkodásra.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kisebb csoportokban, főleg gyalogosan érkeznek Ukrajnából a beregsurányi határátkelőn keresztül Magyarországra a háború elől menekülők. Azt egyelőre nem tudni, hányan érkeztek eddig, de a magyar kormány és a honvédség 600 ezerre számít. Legalábbis ez derült ki szerdán, amikor Orbán Viktor ellátogatott a a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjába, ahol tájékoztatták a Keleti Pajzs 2022 nevű katonai tervről. A látogatásról videót tettek közzé a miniszterelnök Facebook-oldalán, ennek néhány kockáján szúrtuk ki, hogy 600 000 menekülttel számolnak a Kárpátokon túlról. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban „több tízezer” menekülőről beszélt.

Nyitókép:  Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images

#Belföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#helsinki bizottság#menekültek

Címlapról ajánljuk