Belföld

Nyuszizás és diktatúrázás közepette döntött a Fővárosi Közgyűlés a gyanús ingatlaneladások vizsgálatáról

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 16:25

Vizsgálja a főváros az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat, és a belvárosi polgármester vagyoni helyzetét is, Szentgyörgyvölgyi Pétertől bekérik az általa vásárolt ingatlanok szerződését.

Folytatja munkáját a V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését a képviselők 17 igen és 11 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadták el. A főpolgármester azt mondta, más jogi állásponton van a főváros és a kormányhivatal.

A Fővárosi Közgyűlés január 26-án döntött arról, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az V. kerületi, valamint a 2019 ősze előtti VII. kerületi ingatlaneladások vizsgálatára. A kormányhivatal múlt héten jegyzett törvényességi felhívásában viszont azt írta, a fővárosi önkormányzatnak nincs jogköre az adásvételi jogügylet elemeinek, folyamatának vizsgálatára. A kormányhivatal szerint az önkormányzati autonómia sérelme nélkül, az arra jogosult szervek helyett a főváros nem nyilváníthat véleményt az önkormányzat felelős gazdálkodásával összefüggő kérdésekben.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának több képviselője a főpolgármesteri javaslat visszavonását kezdeményezte, mert szerintük a bizottságot az április 3-ai országgyűlési választások miatt, bosszúból hozták létre.

Mint arról korábban beszámoltunk, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője korábban legalább nyolc erzsébetvárosi és két V. kerületi ingatlant vásárolt meg fideszes vezetésű önkormányzatoktól. (A VII. kerületben az ellenzék nyert a 2019-es választáson.) 

Szócsata a közgyűlésen

Niedermüller Péter (DK), VII. kerületi polgármester, 

a vizsgálóbizottság elnöke szerint a kormánypárti képviselők félnek, mert tudják, hogy az ügyletek, amelyekről szó van, „rendkívül zűrösek”, „számos esetben kifejezetten törvényellenesek”. 

Úgy vélte, be kell mutatni a „velejéig romlott” rendszer működését, ami arról szól, „hogyan lehet a lakásokat ismerősöknek, haveroknak kijátszani”, elkótyavetyélni.

A polgármester szerint „felér egy vallomással”, hogy a volt józsefvárosi fideszes polgármester, Sára Botond vezette kormányhivatal kifogásolta a vizsgálóbizottságot.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), XVI. kerületi polgármester azt mondta: nem igaz, hogy az igazságtól félnének; ő személy szerint attól fél, amit nap mint nap, minden egyes közgyűlésnél kézzelfogható módon tapasztalnak: „a karácsonyi lopakodó diktatúrától”.

„Akkor van diktatúra, amikor ismerjük a törvényeket, de nem tartjuk be, mert azt gondoljuk, hogy a Fővárosi Közgyűlés többségének bármit lehet csinálni” – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint a Városháza eladását vizsgáló bizottság miatt, bosszúból hozták létre a kerületi ingatlaneladást vizsgáló bizottságot, jogszerűtlenül. 

Közölte, amikor erre az illetékes hatóság felhívta a főváros figyelmét, akkor a főváros „nyuszi”, és arra hivatkozik, hogy csak az elővásárlási jogot érintő ügyeket vizsgálja – miközben a főpolgármester a közösségi oldalán „harcoskodik”, és azt írja, a kormányhivatal szerint „ugyan minek kivizsgálni azt, hogy az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának egyik kulcsfigurája, Völner Pál haverja, Schadl György hogyan jutott áron alul, egyedüli vevőként több V. és VII. kerületi ingatlanhoz”.

Szentgyörgyvölgyi vagyoni helyzetét is vizsgálják

Szerdán délelőtt vagyonvizsgálati eljárás indult a fővárosi közgyűlés illetékes bizottságában Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi polgármester ellen. Lapunk korábban megírta, hogy a beterjesztett javaslat szerint azt vizsgálnák: a településrész vezetőjének volt-e elég pénze arra, hogy megvásárolja azokat az ingatlanokat, amelyeket újként tüntetett fel a 2019. novemberi és a 2021. januári vagyonnyilatkozatában.

Ehhez meg kell bizonyosodni arról, hogy pontosan mennyit fizetett az egyes ingatlanokért, ezért a bizottság nyolcnapos határidővel bekérné Szentgyörgyvölgyi Pétertől az adásvételi szerződéseket is. Ha ennek a kérésnek nem tenne eleget a polgármester, a bizottság az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivataltól, valamint Bakonybél településtől próbálná meg beszerezni a dokumentumokat.

A vizsgálat megindításáról a szerdai zárt ülésen döntött az ellenzéki többségű ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság. A kezdeményező a négy frakcióvezető volt, de tavaly szeptemberben Kovács Alex Gábor, az V. kerületi Tied a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője is javasolta már a vizsgálat elindítását.

A ma reggeli ülésen egyébként Szentgyörgyvölgyi Péter nem vett részt, mert azon az V. kerületi bizottsági ülésén volt jelen, amely egyebek mellett szintén az ő vagyoni helyzetét vizsgálta. Ez utóbbi, fideszes többségű testület a helyi sajtóosztály tájékoztatása szerint azt állapította meg, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter a vagyonnyilatkozatát a mindenkori szabályoknak megfelelően nyújtotta be.

A polgármester korábban azt állította az rtl.hu-nak, hogy „a törvény adta kereteknek megfelelően együttműködik” majd a fővárosi közgyűlés bizottságával is, amely tehát ma, szerdán kezdte meg munkáját. 

Nyitókép: Niedermüller Péter a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén – MTI/Mónus Márton

#Belföld#szentgyörgyvölgyi péter#fővárosi közgyűlés#ingatlaneladások#schadl györgy#vagyonnyilakozat#v. kerület#vii. kerület#niedermüller péter#wintermantel zsolt

Címlapról ajánljuk