Belföld

Négy középiskola több mint száz tanára csatlakozott a polgári engedetlenséghez

rtl.hurtl.hu

2022. február 18. 10:13

Szerintük a kormány ellehetetleníti a sztrájkot, pedig az alkotmányos alapjog.

„Alulírottak, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022. február 18-án, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk" – jelentették be pénzeken a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai az iskola Facebook-oldalán.

Érvelésük szerint azért döntöttek a polgári engedetlenség mellett, mert „a Kormány az Alaptörvény XVII. cikk 2. bekezdésével ellentétben a 36/2022. (II.11.) Kormányrendelettel nevetségessé teszi a sztrájkot és a sztrájkolókat, ugyanis a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva úgy határozza meg az elégséges szolgáltatások körét, hogy munkaidőnk 65-100%-át le kell dolgozni. Mindeközben a sztrájk miatt megvonja a fizetésünket.” 

Úgy látják, hogy a kormányrendelet nem felel meg az Alaptörvénynek. Akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a sztrájktárgyalások során érvényesüljenek a szakmai és érdekvédelmi célok, és az Alaptörvényben kimondott munkabeszüntetéshez való jog.

Nem csak ők döntöttek pénteken a polgári engedetlenség eszköze mellett: a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, az Eötvös József Gimnáziumban és a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban sem vette fel a munkát több pedagógusok. 

Pikó András polgármester Facebook-oldalán fejezte ki szolidaritását a Vörösmarty Mihály Gimnázium pedagógusaival, akik szintén a polgári engedelmetlenség eszközével éltek. 

A 444.hu értesülései szerint a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból ma jelképesen egy ember csatlakozott az akcióhoz, Szűcs Tamás, de jövő hétre nagyobb polgári engedetlenségi akciót terveznek több miskolci iskolában is.

Varga Sára, az Eötvös József Gimnázium egyik tanára Facebook-oldalán közölte: „Polgári engedetlenségünkkel szeretnénk az említett valós problémákra is figyelmet irányítani: olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak. Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a szabad légkört és a elviselhető munkaterhelést. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk.” Posztja alatt az intézmény 60 dolgozójának neve szerepel.

A polgári engedetlenségi akció a Telex összesítése szerint hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnáziumban indult, az iskola 12 pedagógusa, kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 20 tanára tagadta meg a munkát. Szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára döntött hasonlóképpen, akikhez csatlakozott egy budapesti általánosban tanító Simkó Edit tanárnő is, az iskolájából egyedüliként. Csütörtökön a Teleki Blanka Gimnázium 34 pedagógusa nem vette fel a munkát, valamint a budapesti Szerb Antal Gimnázium, és a BGSZC Pesterzsébeti Technikum több tucat tanára is élt a polgári engedetlenség eszközével.

Nyitókép: Berzsenyi Mihály Gimnázium / Facebook

 

#Belföld#oktatás#pedagógus sztrájk#polgári engedetlenség

Címlapról ajánljuk