Belföld

Érettségi: Juhász Gyula- és Janus Pannonius-verset is kaptak a diákok

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 13:24

Akik nem ezt választották, egy Szabó Magda-novelláról írhattak esszét.

Az érettségizőknek magyar nyelvből a tesztsor első részében egy 1999-es szótár előszavát kell elolvasniuk, majd két oldalon keresztül kell válaszolniuk a szövegértési kérdésekre – írta az Eduline.

A szövegértési teszt megoldása után két feladat közül választhatnak a diákok. 

  • Vagy írnak egy érvelést az iskolai memoriterekről, 
  • vagy pedig egy hozzászólást fogalmaznak meg diákönkormányzati képviselőként osztálykirándulásokról.

A középszintű feladatsor második részében is két feladat közül választhatnak a diákok: vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két művet/műrészletet hasonlítanak össze. 

A szöveg mindkét feladatban lehet lírai alkotás, szépprózai mű vagy műrészlet, drámarészlet – igaz, a diákok minden évben arra számítanak, hogy az első választható feladatban egy novellát kell majd elemezni. 

Idén sem kellett csalódniuk, egy Szabó Magda-novelláról írhatnak esszét. Akik az összehasonlítást választották, azok egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak.

Összesen 240 percig folyik a vizsga

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk.

Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Nyitókép: Krizsán Csaba/MTI

#Belföld#oktatás#érettségi#magyar érettségi

Címlapról ajánljuk