Belföld

Jelentős béremelést ígér a pedagógusoknak az ellenzék

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 15:41

Programjuk szerint minden diák letehetne egy nyelvvizsgát érettségiig, visszaállítanák a szabad tankönyvválasztást, és ingyenessé tennék az első diploma megszerzését.

Ha a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás nyeri az országgyűlési választást tavasszal, akkor az új kormány nagyarányú, egyszeri béremelést hajt végre az oktatásban – közölte Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, aki a jobbikos Brenner Kolomannal és a momentumos Tóth Endrével ismertette az ellenzéki oktatásügyi programját. 

Kunhalmi Ágnes szerint a későbbi években is fokozatosan emelnék a tanárok fizetését, de emellett visszaállítanák a pótlékok rendszerét is. Ennek következtében 

pluszpénz járna például azoknak a pedagógusoknak, akik halmozottan hátrányos helyzetű vagy speciális nevelési igényű gyerekeket oktatnak.

 „Aki többet vállal, kapjon többet” – fogalmazott. 

Az ellenzék azt ígéri, kormányváltás esetén csökkentik a tanárok terheltségét és a jelenleginél sokkal nagyobb szabadságot biztosítanak majd nekik. A Nemzeti Alaptanterv „megtanulhatatlan” tananyagmennyiségét is megvágnák. 

Biztosítjuk azt, hogy érettségiig minden magyar fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehessen”

 – mondta Brenner Koloman. A politikus azt mondta, hogy az ellenzéki szövetség győzelme esetén ingyenessé tennék az első diploma megszerzését, valamint bizonyos esetekben a mesterszak, illetve a doktori képzés elvégzését is. Brenner Koloman jelezte azt is, hogy felülvizsgálnák az egyetemek alapítványi kiszervezését is, visszaállítanák az állami kontrollt.

„Nagyobb teret adunk a modern pedagógiai gyakorlatok megvalósításának. Előtérbe helyezzük a kritikai gondolkodást, a vitakultúra és a csapatmunka fejlesztését, segítjük a pénzügyi ismeretek, illetve a digitális készségek fejlesztését, hiszen ezek a XXI. század kulcsai” – fogalmazott Tóth Endre. 

Az ellenzék minden diáknak tabletet adna, hogy mindenki tudjon otthon is gyakorolni, anyagi helyzetétől függetlenül. 

Emellett visszaállítanák a tankönyvválasztás szabadságát, és ismét 18 évre emelnék a tankötelezettség korhatárát.

Nyitókép: MSZP Facebook-oldala

#Belföld#oktatás#béremelés#oktatási program#Választás 2022#ellenzék#program#ígéret

Címlapról ajánljuk