Belföld

TASZ: Kilátástalan a karanténnal küzdő családok helyzete, de az Emmi szerint semmi gond a szabályozással

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 15:13

Továbbra is több ezer óvodást és kisiskolást nevelő család kerül lehetetlen helyzetbe a sorozatos karantén miatt.

Nem foglalkozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma a sorozatos karantén miatt nehéz helyzetbe kerülő családokkal – állapította meg a minisztériummal folytatott levelezés alapján a Társaság a Szabadságjogokést (TASZ).

Mint írják, a karanténba kényszerülő gyerek nem számít betegnek, így a szülő sem minősül keresőképtelennek, vagyis nem mehet táppénzre. Munkahelyével egyeztetve szabadságot, vagy fizetés nélküli szabadságot vehet ki. A helyzetet tovább nehezíti, hogy

a karanténról szóló határozat megköveteli, hogy a gyerek lakóhelyén vagy tartózkodási helyén maradjon, és azt is előírja, hogy legyen elzárva a külvilágtól. Ez azt jelenti, hogy nem bízható meg a felügyeletével olyasvalaki, aki nem ugyanott lakik.

Tehát, hacsak nem lakik a családdal nagyszülő, a szülőnek kell otthon maradnia a gyerekkel.

A civil szervezet kiemelte, hogy az óvodás korú gyerekek esetében az oltás sem lehet megoldás, a legtöbbjüknek ugyanis életkora miatt még nem adható be a vakcina.

A TASZ közérdekű bejelentéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár azonban válaszlevelében azt írta, semmi gond nincs a jelenlegi járványügyi megfigyelés szabályozásával, változtatásra nincs szükség.

A civil szervezet arra biztatja a családokat, hogy tegyenek panaszt az Emmi-nél.

Nyitókép: Catherine Falls Commercial/Getty Images

#Belföld#tasz#keresőképtelenség#óvodások#karantén#rtl

Címlapról ajánljuk