Belföld

„Hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével” – Nyomoznak a keleti vakcinák engedélyezése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 13:28

Hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult nyomozás.

Nyomozás indult a kínai és orosz vakcinák engedélyezésének ügyében, hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt – erről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adott hírt Facebook-oldalán pénteken. A politikus korábban azért tett feljelentést, mert szerinte „politikai nyomásra, a szakmai írott és íratlan szabályainak lábbal tiprásával engedélyezték ezeket az oltóanyagokat, amivel több százezer honfitársunk életét veszélyeztették.”

A képviselő ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a keleti vakcinák is hasznosak lehetnek, ám erről a használatuk előtt meg kellett volna győződni és utólag nyilvánosságra hozni a hatékonyságukat bizonyító adatokat.

Ezt kifogásolta még decemberben Falus András immunológus is, aki tagja volt a keleti vakcinák tesztelésére felkért szakértői gárdának, amíg egyet nem értés miatt ki nem lépett onnan.

A Klubrádióban azt mondta:

Egyértelműen egy felülről jött hatás miatt döntött úgy az OGYÉI vezetősége, nem tehettek mást zárójelben megjegyzem, hogy a Szputnyikot átengedik.

Az immunológus az rtl.hu-nak most azt mondta: úgy érzi, az Országos Gyógyszerészeti Intézetből akarnak bűnbakot csinálni, holott az engedélyezés valójában felső politikai nyomásra történt”. Falus András szerint a Szputnyik dokumentációja tele volt pontatlanságokkal és csúsztatásokkal és habár a Szputnyikról kiderült, hogy működő és jó vakcina, de ezt bemondásra nem lett volna szabad elhinni”

Az Amensty kiperelte a Szputnyik dokumentációját

A Szputnyik V dokumentációját az Amnesty International Magyarországnak sikerült kiperelnie az Országos Gyógyszerészeti Intézettől. A megkapott dokumentumban azonban nagyon sok részt kitakartak, és bár még úgy is érdekes megállapításokat lehetett olvasni, az igazán súlyos állításokra akkor derült fény, amikor Hadházy Ákos egy „honfitársunk” segítségével olvashatóvá tette a kitakart részeket.

Kiderült, hogy az eredeti dokumentumokból többek között olyan, súlyos állításokat tartalmazó részeket takart ki a magyar hatóság, mint hogy

  • a teljeskörű, helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség;
  • a gyártási eljárás több lépése is manuálisan történik, ami növeli a hibaforrások lehetőségét;
  • több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik;
  • a készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan;
  • a fenti információk alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek;
  • a szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat;
  • a hatóanyagtartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan, a vírustartalmat eleve nagyon tág érték között adják meg, egyes ampullák hatóanyagtartalma között háromszoros eltérés is lehet.

Hadházy szerint szerint az orosz engedélyezés „egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével”, és „a kormány hatalmas szerencséje, hogy úgy tűnik, végül az orosz vakcinának volt értékelhető hatékonysága, bár a pontos eredmények továbbra is titkosak”.

Máig hiányzik az uniós engedély

Az orosz vakcinával (a kínaihoz hasonlóan)  az is probléma volt, hogy az unióban nincs engedélye, emiatt az a nagyjából 2 millió magyar, akiket Szputnyikkal és a kínai Sinopharmmal oltottak, nem juthattak érvényes uniós oltási igazoláshoz, ami a tagállamok közti utazást könnyíthette volna meg. Hiába ígérte ezt meg még tavaly májusban Orbán Viktor.

A szabályokon a közelmúltban egyébként enyhítettek a szocialisták európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István kezdeményezésére. Így mostantól az, aki „második vagy harmadik oltáskor uniós engedéllyel rendelkező vakcinát kapott,  ugyanúgy utazhat a tagállamok között.”

A kínai vakcinánál is felmerültek problémák 

Falus András immunológus, aki a Sinopharm engedélyezésében már nem vett részt, azt mondja: a kínai vakcinánál még nagyobb nehézségekkel kellett szembenézniük a szakembereknek, ugyanis akkor még nem voltak ismertek a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes adatai. Ráadásul azt ugyan már tudták, hogy az időseken nem tesztelték a vakcinát, Magyarországon mégis oltották ezzel a 60 év felettieket.

Tavaly nyáron kiderült, hogy sok idős embernél nem alakulhatott ki védettség a kínai vakcina után. Erre vonatkozóan több kutatás is indult. A főváros például 13 ezer mintát vett le, a minták több mint negyedénél nem találtak a védettséghez szükséges megfelelő számú antitestet.  

A vakcinákkal kapcsolatos nyomozás ügyében kerestük az OGYÉI-t, választ egyelőre nem kaptunk.

Nyitókép: Szputnyik V vakcinák a Domogyedovó nemzetközi repülőtéren. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Belföld#vakcina#szputnyik v#engedélyezés#keleti vakcinák#nyomozás

Címlapról ajánljuk