Tudomány-Tech

10 hét után drasztikusan csökken a harmadik Pfizer védő hatása az omikron ellen

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 25. 9:11

A brit egészségügyi hatóság vizsgálata szerint a tünetekkel járó megbetegedés elleni védő hatás 70-ről 45 százaléka esik. A kutatás ugyanakkor nem túl nagy mintájú.

A harmadik Pfizer-oltás után tíz héttel jelentősen csökken a vakcina védő hatása a koronavírus omikron variánsa ellen – derül ki az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságának tanulmányából, amit a New York Post szemlézett.

A kutatók azt vizsgálták, szükséges lehet-e a negyedik oltás, és arra jutottak, hogy tíz héten belül a három vakcina által adott védettség a tünetekkel járó betegséggel szemben 70 százalékról 45 százalékra esik.

Azt is vizsgálták, hogy a két Pfizer oltás után adott Moderna mekkora védettséget nyújt. Az eredmények szerint azok, akik ilyen kombinációban kapták meg az oltást, 70-75 százalékos védelmet élveznek az omikron ellen a harmadik vakcina utáni kilencedik héten is. A tudósok hangsúlyozták, hogy ez az eredmény még változhat, mivel viszonylag kevés ember vizsgálatával született.

A brit egészségügyi hatóság szerint a kutatás többi eredményét sem lehet készpénznek venni, 

mivel a valós védettséget olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a népsűrűség, vagy hogy mennyit utazik az ember. Szerintük még több kutatásra van szükség, mielőtt megállapíthatnák, hogy szükséges-e a negyedik oltás.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Tudomány-Tech#pfizer#vakcina#omikron#hatékonyság#brit#kutatás#negyedik oltás

Címlapról ajánljuk