Belföld

Megalakult a Schadl-ingatlanokat vizsgáló bizottság, Rogán Antalt is meghallgatnák

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. február 10. 15:03

Megalakult a Schadl György által felvásárolt önkormányzati ingatlanok ügyét vizsgáló bizottság, amelynek végső célja megtudni, hogy a kerületeket és a fővárost mekkora kár érhette korrupciógyanús ingatlaneladásokból. A fideszes képviselők nem vettek részt az ülésen.

Volt és jelenlegi polgármestereket, köztük Rogán Antalt, az V. kerület egykori vezetőjét is meghallgatná a Schadl György által felvásárolt önkormányzati ingatlanok ügyében felállt vizsgálóbizottság. A Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére felállított bizottság a tervek szerint hetente fog ülésezni, végső jelentésüket március 30-ra kell leadniuk. A bizottság tagja még Erzsébetváros polgármesterén kívül Pikó András, Józsefváros polgármestere, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és két ellenzéki V. kerületi önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor. Az alakuló ülésen Baranyi Krisztina nem vett részt.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupciós bűncselekmények gyanújával letartóztatott elnöke két kerületben, az V. és a VII. kerületben szerzett meg feleségével együtt legalább tíz önkormányzati ingatlant az elmúlt években. Az V. kerületben egy belvárosi, éppen a Városházával szemben lévő üzlethelyiséget vásárolt meg Schadl György, majd később az rtl.hu kiderítette, hogy egy szomszédos ingatlan is az övé. Mindkettő önkormányzati tulajdonból került hozzá, akárcsak azok a VII. kerületi lakások, amelyekből összesen nyolcat szereztek meg a feleségével, több esetben gyanús körülmények között.

Pikó András az ügyletek rendszerszintűségre hívta fel a figyelmet, ezért - bár ebben az ügyben nem volt érintett a VIII. kerület – átnézik az időszak ingatlanértékesítéseit.

A rövid, alig háromnegyed órás ülésen Niedermüller Péter elmondta: négy területre terjesztené ki a vizsgálatot:

  • Igyekeznek beszerezni a vitatott ingatlanok eladásának teljes dokumentációját (hogy ez pontosan mit jelent, arra nem tért ki).
  • Az V. kerületi értékesítéseket nemcsak a Schadl-üggyel érintett 2019-2020-as időszakban, hanem 2010 és 2022 között vizsgálják.
  • Beszerzik azoknak az ingatlanoknak a tulajdoni lapjait, amelyekre a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga volt, de azt nem sikerült érvényesíteni.
  • Beszereznék azoknak az ingatlanoknak is a listáját, amelyek esetében a fővárosi önkormányzat kívánt élni az elővásárlási jogával és végül ez sikerrel járt-e.

Utóbbit azért tartják fontosnak, mert az egyik V. kerületi üzlethelyiségre volt elővásárlási joga a fővárosnak, ám azt nem érvényesíthették. Az V. kerület fideszes polgármestere szerint azonban ők a szabályok szerint tettek közzé hirdetményt, a főváros egyszerűen kifutott a határidőből.

A bizottság feladata lesz az is, hogy szakpolitikai javaslatokat dolgozzon ki, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a visszaélések a köztulajdonban álló ingatlanok eladásakor.

Az első V. kerületi üzlethelyiség, amelyről kiderült, hogy Schadl tulajdonába került, nyílt, nemzetközi, egyfordulós pályázati eljárás útján adták el 2020 végén. 43 négyzetméterért 32,5 millió forintot kellett fizetnie. Lapunk érdeklődésére még januárban az V. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy a Belváros nem adott el további ingatlant Schadl Györgynek.

Néhány nap múlva azonban megtaláltunk egy Schadl György nevén szereplő másik üzlethelyiséget is, amely az eddig ismert ingatlan közvetlen szomszédjában helyezkedik el, ennek előző tulajdonosa pedig a földhivatali papírok szerint az V. kerületi önkormányzat.

Schadl György ezért az ingatlanért már jóval kedvezőbb áron jutott hozzá, mindössze 389 ezer forintos négyzetméteráron még 2019-ben. A 49 négyzetméteres ingatlanért 19 millió 38 ezer forintot fizetett, az árat pedig – az V. kerület tájékoztatása szerint – független igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján határozták meg.

Belváros-Lipótváros önkormányzata a következőképpen magyarázta az ellentmondást:

„2019-ben a képviselő-testület a Városház utca 16. alatti 6-os számú albetét vonatkozásában jóváhagyta az értékesítést a bérlő, a Soholárium Kft. részére. (…) A Ptk. lehetővé teszi a bérlő számára, hogy elővásárlási jogát harmadik személy részére átruházza, így kerülhetett ez a helyiség Schadl György tulajdonába 2019. februárjában.”

Az akkor még fideszes vezetésű Erzsébetvárosban Schadl nyolc üres önkormányzati lakást vett összesen 200 millió forintért, hetekkel a 2019-es önkormányzati választások előtt. A kerület egyszerre árverezett el kilenc lakást, Schadl pedig az általa megszerzett nyolc ingatlanból hetet egyedüli licitálóként, kikiáltási áron vett meg.

A bizottság az összes érintett polgármestert, így az V. kerületet jelenleg is vezető Szentgyörgyvölgyi Péter mellett Rogán Antalt és a VII. kerület előző vezetőjét, Vattamány Zsoltot is meghallgatná. Rajtuk kívül az érintett jegyzőket, vagyongazdálkodási tisztviselőket, illetve Sára Botondot, a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét is meghívják.

A fideszes képviselők, mint előre jelezték, nem mentek el az ülésre és csütörtökön az V. kerületi képviselő-testület kormánypárti többsége nem támogatta, hogy a kerületben alakuljon meg hasonló vizsgálóbizottság, még azt is megakadályozták, hogy a kérdést egyáltalán napirendere tűzzék.

#Belföld#főváros#vizsgálóbizottság#schadl-ügy#ingatlan#v. kerület

Címlapról ajánljuk