Belföld

Senki sem elégedett, de elfogadták a fővárosi önkormányzat költségvetését

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 11:20

A városvezetés szerint a költségvetés erőssége, hogy egyáltalán van, gyengesége pedig, hogy kiszámíthatatlan.

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2023-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési bevételeit 407,7 milliárd forintban, kiadásait 465,2 milliárd forintban állapítja meg.

Az így keletkező 57,5 milliárd forintos hiányt 

  • a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 16,5 milliárd forintból, 
  • belföldi értékpapírok 17,4 milliárd forintos bevételeiből, 
  • valamint bankbetétek (30,4 milliárd forintos) bevételeiből finanszírozzák.

Hiteltörlesztésre 6 milliárd forintot fordít a fővárosi önkormányzat, míg 773 milliót a belföldi finanszírozás kiadásaira.

A közgyűlés 17 igen szavazattal, 11 nem ellenében, és 2 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi büdzsét.

A Telex cikke szerint a bevétel jelentős részét az iparűzési adó teszi ki, ebből 272 milliárdra számít Budapest. Ezenfelül a költségvetésbe még körülbelül 12-13 százalékot normatív támogatásként ad a kormány. 

Korábban egy háttérbeszélgetésen a főpolgármester-helyettes azt mondta: Budapest legnagyobb költsége a közösségi közlekedés. Az erre fordított pénz mennyisége néhány év alatt közel megduplázódott: 2019-ben 80 milliárd forintba került, 2023-ban már 152 milliárdot terveznek rá. Ennek okai többek közt a béremelések és az infláció.

A bizonytalan helyzetre való tekintettel

a főváros semmilyen új beruházást nem indít 2023-ban, sőt van, amit áttolnak 2024-re, ilyen például a Városháza Park felújítása is.

Élő Norbert, a DK képviselője elmondta, hogy pártja nem ért egyet a költségvetéssel, csak azért szavazzák meg, mert nem akarják megnehezíteni Karácsony „válságkezelő munkáját”. Szerintük a költségvetésben a kormány ellenzéki városokat sújtó kivéreztetése, a rezsikrízis, valamint a kormánypárti politikusok által vezetett városoknak nyújtott pénzügyi mentőövekből való kihagyása következtében mintegy 80 milliárd forint bizonytalanság van. Kiadási és bevételi oldalon is milliárdos problémát látnak. 

A fideszes képviselők szerint elfogadhatatlan, hogy ez a terv szinte csak negyedévre szól. Bagdy Gábor, a Fidesz képviselője szerint „teljesen kiszáradt a főváros” és komolyabb takarékossági intézkedéseket kellene meghozni.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint senki nem nyom örömmel igent erre a költségvetésre, de „valahogy navigálni kell ebben a lehetetlen helyzetben”. Szerinte az sokat elárul, hogy a Fidesz frakciója semmilyen módosítót nem nyújtott be, mivel nekik sincs jobb ötletük. 

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#főváros#költségvetés#karácsony gergely#budapest

Címlapról ajánljuk