Belföld

Vizsgálóbizottságot állít fel a főváros a belvárosi és erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 26. 15:56

A végrehajtói kar letartóztatott vezetője is bevásárolt a két városrészben.

Vizsgálóbizottságot állított fel az V. kerületi, valamit a VII. kerületi, 2019 előtti ingatlaneladásokkal kapcsolatban a Fővárosi Közgyűlés. 

Karácsony Gergely főpolgármester a bizottság felállítását a többi között azzal indokolta, hogy rengeteg ingatlaneladás történt, ami szoros összefüggésben van „az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügyével”. 

Szerinte szükséges megnézni az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat, ahol – mint fogalmazott – „bűnözők” vásároltak ingatlanokat a piaci ár töredékéért.

A közgyűlés úgy döntött, felállítja a héttagú bizottságot Niedermüller Péter vezetésével. A testületnek a közgyűlés márciusi ülésén kell beszámolnia. 

A bizottságnak 

  • meg kell vizsgálnia az önkormányzatok ingatlanértékesítési pályázatait, 
  • azt, hogy megfelelnek-e a felelős vagyongazdálkodás előírásainak, 
  • nyilvánosságuk és a pályázati határidők hossza megfelelő-e, 
  • továbbá az ingatlanértékesítésekről szóló döntések nyilvánossága megfelelő-e. 
  • Azt is vizsgálnia kell, hogy az önkormányzatok az elővásárlási jog gyakorlása tekintetében a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményei szerint jártak-e el.

A közgyűlés többsége még a vizsgálóbizottság felállítása előtt úgy döntött, él elővásárlási jogával nyolc V. kerületi ingatlan – raktár, üzlethelyiség – esetében, 850 millió forintért.

Mint arról az rtl.hu beszámolt, néhány év alatt legalább tíz önkormányzati ingatlan került Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetőjének tulajdonába. A nyolc erzsébetvárosi és két belvárosi lakás és üzlethelyiség közül kettőt rövid időn belül eladott. 

A Telex cikke szerint ráadásul az elmúlt egy-két évben a Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett V. kerület több milliárd forintnyi ingatlanvagyontól szabadult meg úgy, hogy Karácsonyék szerint ezeknél az elidegenítési eljárásoknál egyszer sem biztosította a főváros elővásárlási jogait.

Az V. kerület fideszes polgármestere 2020 végén, vészhelyzet idején egy személyben döntött 2,2 milliárd forintnyi ingatlanvagyon eladásáról, tavaly december 16-án pedig egy váratlan, a polgármester által összehívott rendkívüli testületi ülésen újabb 1,3 milliárdnyi vagyon eladásáról született döntés a fideszes többség akarata nyomán.

Az eladások módszere minden esetben ugyanaz: nemzetközinek nevezett, de valójában kevesek által megismerhető és elérhető pályázatok keretében hirdetik meg a több milliárdot érő ingatlanvagyont, amelyet végül kedvezményekkel vagy éppen pont a korábban önkormányzati felkérésre készült vagyonbecslési áron értékesítenek, miután az egyetlen jelentkező éppen ennyire tesz ajánlatot.

A Fidesz szerint ez csak revans

A fővárosi Fidesz-KDNP képviselői revansnak és figyelemelterelésnek tartják a bizottság felállítását, ezért 

nem is delegáltak tagokat a testületbe. 

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén közölte: a főváros vezetése a „zűrös ügyekről” akarja elterelni a figyelmet a vizsgálóbizottsággal, és kérdésesnek nevezte, hogy a főváros gyakorolhat-e felügyeletet a szuverén önkormányzat felett.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint 

nagy tévedés, hogy a főváros a független V. kerület gyakorlatát kívánja vizsgálni, és felvetette, hogy így akár nemzetközi „vagy űrkutatási ügyekben” is vizsgálódhatnának.

Úgy vélte, a bizottság létrehozása arról szól, hogy a városvezetés „meg akar szabadulni a Városháza-ügy terhétől”, az egyfajta „revansnak” tekinthető, és felvetette, miért nem a VII. kerület vizsgálja a korábbi önkormányzat ingatlanértékesítéseit, hiszen neki lenne erre kompetenciája.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) azt firtatta, 

ha a Schadl-ügy miatt akarja a kerületi ingatlanértékesítést vizsgálni a főváros, akkor vajon a Schadl-ügyben érintett egyetemek vizsgáztatási gyakorlatát is vizsgálni fogják-e.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#főváros#budapest#v. kerület#vii. kerület#erzsébetváros

Címlapról ajánljuk