Belföld

Karácsony: Az önkormányzatokra tolják a megszorításokat, amiket a kormánynak nincs mersze végrehajtani

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 15:53

A Fidesz egyetlen budapesti parlamenti képviselője nem vett részt a városvezetés által összehívott egyeztetésen. A többiek közös javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetési tervezethez, ami megszorításokkal sújtja az önkormányzatokat. 

Budapest főpolgármestere szerint súlyos megszorításokat jelent az önkormányzatok számára a jövő évi költségvetés tervezete, amelynek vitája hétfőn kezdődik az Országgyűlésben. A városvezetés pártállástól függetlenül egyeztetésre hívta a fővárosi országgyűlési képviselőket, de a Budapesten egyetlen kormánypárti jelöltként mandátumot nyert Dunai Mónika nem vett részt a találkozón.

Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a költségvetési tervezet értelmében az önkormányzatokra terhelik azokat a megszorításokat, amiket a kormánynak nincs bátorsága végrehajtani. Az egyeztetésen részt vett országgyűlési képviselők közös módosító javaslatot nyújtanak be a büdzsétervezethez.

Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő arról beszélt, hogy a kormány az önkormányzatok által befizetendő szolidaritási adóból 218 milliárd forint bevételre számít a jövő évi költségvetésben, 

Budapestnek az idei 36 milliárd helyett 56 milliárdot kellene befizetnie, amit tarthatatlannak nevezett. Ezért azt javasolják, hogy ezt csökkentsék le a 2019-es szintre, tízmilliárd forintra: 

úgy vélik, ha a Tarlós István vezette fővárosnak ennyit kellett fizetni, akkor nincs ok arra, hogy most öt és félszer magasabb legyen az adó összege.

A képviselő hangsúlyozta, hogy olyan képletet kell kidolgozni, ami a többi település számára is lehetővé teszi, hogy megtartsák az elvont összegeket, amelyeket Gy. Németh Erzsébet szerint nyugodtan el lehet venni Rogán Antal minisztériumából.

Kitért arra is, hogy az önkormányzatokat kiveszik a rezsicsökkentés hatálya alól. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű pontosan annyi energiát termel, amivel Budapest közvilágítását meg lehet oldani, „nincs rendben, hogy a budapestiek szemetét az FKF összegyűjti, a budapestiek kifizetik a szemétdíjat, majd ennek a szemétnek az elégetéséből származó energiát elveszi és elviszi tőlünk a kormányzat”. A Párbeszéd képviselője, Szabó Rebeka arról beszélt, hogy 

miközben az utak felújítása és karbantartása önkormányzati feladat, az Orbán-kormány nem hagy erre forrást az önkormányzatoknál. 

Az ellenzéki képviselők a költségvetési módosító javaslatukban azt kérik, hogy az önkormányzatoktól elvont gépjárműadót adják vissza, és az üzemanyagok jövedéki adójának legalább negyede szintén kerüljön az önkormányzatokhoz útfelújítás céljára. Arról is beszélt, hogy 

a fővároshoz nem érkezett meg az a hatmilliárd forint, amit a kormány megígért a Lánchíd felújítására, és a jövő évi költségvetési tervezetben sincs benne.

Az MSZP-s Vajda Zoltán a javaslat tömegközlekedésre vonatkozó elemeit ismertette. Ebben az szerepel, hogy a tömegközlekedés jegyárbevételen felüli finanszírozását felerészben a főváros és a kormány állja, a munkáltatók pedig cafeteriában adhassanak közösségi közlekedési bérletet, amelynek áfakulcsát 0 százalékra csökkentsék. Azt is kérik, hogy a főváros férhessen hozzá a buszok és egyéb járművek megújítására fordítható EU-forrásokhoz.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#főváros#budapest#költségvetés#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk