Belföld

Országos Bírói Tanács: Egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. február 3. 18:53

Nem szerencsés, ha politikusok börtönbizniszt emlegetnek, vagy bírák listázását helyezik kilátásba, vagy egyes bírókat „vérbíróknak” neveznek – mondta az OBT szóvivője, akit a Schadl-ügyről is kérdezett az RTL Híradó.

„Az utóbbi időben sajnos egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást. Lehet ez kívülről is: nem szerencsés, ha politikusok börtönbizniszt emlegetnek, vagy bírák listázását helyezik kilátásba, vagy egyes bírókat ’vérbíróknak’ neveznek” – mondta az RTL Híradónak Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője.

Szerinte ugyanígy nem szerencsés az sem, hogyha a rendszeren belülről, az igazgatási vezetés részéről éri presszió a bírákat. Elmondta, erre is bőven volt példa az utóbbi időben.

Gondolok itt az Országos Bírói Tanács több tagjának a lemondatására, illetőleg a legújabb ügyre, ami ha igaz, szintet lépést jelent, és nevezhetjük sokkolónak is.

Vasvári arról az ügyről beszélt, hogy a 444 információi szerint Schadl György, a végrehajtói kar azóta letartóztatott elnöke ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából. Úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben, ezért bosszúhadjáratot indított ellene. A lehallgatási jegyzőkönyvek arról tanúskodnak, hogy elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják.

Ezek a nyomásgyakorlások nyilván hatnak a bírák függetlenségére. Szerintem senki sem szeretné, ha olyan bíró járna el az ügyében, aki nem csak a törvényeknek és a lelkiismeretének engedelmeskedik

– mondta Vasvári.

„Nem tartjuk szerencsésnek, ha politikai aktorok célkeresztbe veszik az igazságszolgáltatást” – mondta az OBT szerdai nyilatkozatáról, amiben azt írták: „Hatékony, azonnali és törvényben szabályozott fellépés szükséges a független igazságszolgáltatást veszélyeztető minden jelenség ellen!”

Arról is beszélt: rossz, ha bírákat pellengérre állítanak a közélet szereplői vagy egyes sajtóorgánumok. Arra a kérdésre, hogy mit kellett volna tennie egy bírónak, amikor megkeresi Schadl György, azt mondta: az ilyet jelenteni kellett volna.

A gyanúba keveredett bíróról, Tatár-Kis Péterről azt mondta: „az érintett bíró ellen a fegyelmi bizottságnak kell áprilisig eljárást kezdeményeznie. Ha kicsúsznak a határidőből, utána ezt már nem lehet megtenni.

Az ügyben az OBT belső vizsgálatot indított.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#obt#szóvivő#igazságszolgáltatás#schadl györgy#befolyás#kísérlet

Címlapról ajánljuk