Belföld

A lakosság több mint kétharmada egyetért a pedagógussztrájkkal

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 9:54

Azok a legkevésbé toleránsak a pedagógusok sztrájkjával kapcsolatban, akiket személyesen a legnagyobb mértékben érinthetett a munkabeszüntetés.

A kormány hiába tartja jogszerűtlennek a pedagógussztrájkot, a teljes népesség 67 százaléka teljes mértékben támogatja a tanárok követeléseit, további 18 százalék pedig részben egyetért azokkal. Utóbbi csoport tagjai szerint is alacsonyak a pedagógusbérek, de ők a tiltakozás más módját választanák – derült ki a Napi.hu megbízásából készült, 1000 fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből, amelyet Pulzus Kutató végzett. 

A felmérés szerint a szakszervezeti követelésekkel mindössze 15 százalék nem ért egyet.

Hétfőn kétórás munkabeszüntetéssel tiltakozott mintegy 20 ezer pedagógus, miután kudarcba fulladtak az egyeztetéseik a kormánnyal. A demonstrációt a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) hirdette meg, a főbb követeléseik között az érdemi szintű béremelés és a munkaterhek csökkentése szerepel, és azt is szeretnék elérni, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat, akik nem veszik fel a covid elleni oltást.

A korosztályos bontásból is az derül ki, hogy azok a legkevésbé toleránsak a pedagógusok sztrájkja iránt, akiket személyesen a legnagyobb mértékben érinthetett a munkabeszüntetés,

akiknek a legtöbb kellemetlenséget okozhatja, ha nem vihetik el a közoktatási intézményekbe a gyerekeiket. A 18-39 éves korosztály csupán 64 százaléka értett egyet a sztrájkkal, ez az arány minden idősebb korosztályban magasabb volt, a 60 fölöttieknél 72 százalékos.

A felsőfokú végzettségűek 76, a középfokú végzettségűek 59, az alacsonyabb iskolázottságúak 69 százaléka áll a sztrájkolók mellett. 

#Belföld#tanár#pedagógussztrájk#sztrájk#oktatás#oltás#munkateher

Címlapról ajánljuk