Belföld

Brüsszel 850 milliót adott volna ingyen kiosztható tesztekre, de a kormány valamiért nem kérte

rtl.hurtl.hu

2022. január 29. 10:24

A pénzből közel 60 ezer PCR- vagy kétszer annyi gyorstesztet lehetett volna venni, és ezeket ingyen biztosítani a polgároknak. Ez támogatás lett volna, nem kellett volna megadni.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hónapokig kérdezgette az Európai Bizottságot és a magyar kormányt, hogy mit lett azzal a bő 850 millió forinttal, amit ingyenes tesztelésekre adott elvben az EU. A 444.hu cikke szerint Ujhelyi végül az illetékes brüsszeli hivatalnokoktól tudja meg, hogy a magyar kormány lemondott a lehetőségről. Hogy miért, az egyelőre nem derült ki.

A pénzből közel 60 ezer PCR- vagy kétszer annyi gyorstesztet lehetett volna venni, és ezeket ingyen biztosítani a polgároknak.

2021 júniusában az Európai Parlament csak azzal feltétellel járult hozzá az EU-s digitális covid-igazolványok bevezetéséhez, ha a Bizottság pénzt ad a tagállamoknak ingyenes tesztelésre. A keretből Magyarországnak legfeljebb 2 millió 376 ezer euró, azaz valamivel több mint 850 millió forint járt. Ez támogatás lett volna, nem kellett volna megadni, teszi hozzá a 444.hu.

Első körben a magyar kormány be is jelentette az igényét a pénzre. A 27-ből 20 tagállam élt első körben a lehetőséggel. A keret 70 százalékát előre le lehetett volna hívni, de az elszámoláshoz bizonyítani kellett volna ősszel, hogy hány embert teszteltek belőle, és azt is, hogy ők tényleg megkapták utána az EU-s utazásra jogosító igazolványukat. 

Valamiért azonban a magyar kormány még tavaly jelezte, hogy inkább kimaradna az egész programból.

Ujhelyi szerint bicskanyitogató és vérlázító, hogy „a Fidesz-kormány konkrétan eldobott közel egymilliárd forintot. Értem, hogy a NER-elit arisztokráciájának ez az összeg nem akkora nagyságrend, és az Unió felé kötelező részletes elszámolás és átalányár miatt lopni sem tudtak volna belőle, de annak a több százezer embernek, akiknek egyébként például épp a kormány által erőltetett keleti vakcinák miatt kell most soktízezer forintért covid-teszteket végeztetnie, ha át akarja lépni az országhatárt, nekik sokat jelentett volna, ha lehívjuk ezt az összeget.”

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Belföld#európai parlament#ujhelyi istván#koronavírus

Címlapról ajánljuk