Belföld

Galgóczi Ágnes: Lassan a kanyaró gyorsaságával fertőz az omikron

rtl.hurtl.hu

2022. január 28. 9:06

Míg a koronavírus vuhani változatának terjedésekor egy fertőzött személy 2-3 másikat fertőzött meg, az omikronnál 15-18 embernek adja át a vírust – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. 

A koronavírus nagyon változékony, és gyorsan változik a fertőzőképessége is. „2020 elején még az eredeti vuhani törzsre vonatkoztatva azt mondhattuk, hogy egy fertőzött személy 2-3 másikat fertőz meg, az omikronnál ez 15-18 ember” – mondta a pénteki Reggeliben Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője azzal kapcsolatban, hogy 40 százalékkal ugrott meg az új koronavírus-fertőzöttek száma.

Hozzátette: fertőzőképességben lassan eljutunk odáig, ami a kanyarót jellemzi. Ennek köszönhető a nagy fertőzésszám, de ez nem csak Magyarországon jellemző, nemzetközi trendről van szó.

Mindenhol ilyen sebességgel terjed a koronavírus, cserébe viszont úgy tűnik, hogy sokkal enyhébb lefolyású felsőlégúti fertőzést okoz

– tette hozzá.

Szerinte nagy valószínűség szerint mindenki találkozni fog valamilyen formában az omikronnal. „Azt, hogy valóban diagnosztizálva lesz-e az ő fertőzése, vagy tünetmentes fertőzésen fog átesni, nem tudjuk előre megjósolni.”

Galgóczi Ágnes arról is beszélt, hogy most valamilyen szinten mindenki fogékony az omikron variánsra, és könnyen terjed, de ez a vírus nagyon változékony,

„Ha jön egy következő variáns, akkor arra is fogékonyak leszünk, újabb és újabb járványhullámok jöhetnek, de ezeknek a mértéke, vagy az, hogy ezzel hogyan fogunk tudni együtt élni, változhat” – fogalmazott.

Akinél enyhe tünetekkel, otthon zajlik le a fertőzés, tüneti szerekkel – például lázcsillapítóval, vitaminokkal – enyhíthetik tüneteiket. Ha ezek súlyosbodnak, szükség lehet néhánynapos kórházi kezelésre. Galgóczi Ágnes szerint az omikronnál jelentősen lerövidült a kórházi kezelések hossza.

Ezért bizonyos szempontból csökken az egészségügyi rendszer leterheltsége, más szempontból meg kicsit nőhet, mert ha többen lesznek betegek, többen kerülhetnek kórházba, tette hozzá. Az adatokból az látszik, hogy most sokkal kevesebben vannak kórházban, és sokkal kevesebben szorulnak lélegeztetésre, mint a korábbi járványhullámokban, és az elhunytak száma is kisebb.

A harmadik oltás augusztus óta elérhető, erre azért van szükség, mert az alap immunizálás után csökken a védettség. Galgóczi Ágnes szerint még mindig nem késő beadatni az oltást, azoknak sem, akik esetleg még egyet sem kaptak. Hétvégén lesznek az oltási akciónapok, amikor előzetes regisztráció nélkül is fel lehet venni az oltást, tette hozzá a szakember.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

 

 

#Belföld#koronavírus#galgóczi ágnes#oltás#covid-19#Reggeli#omikron

Címlapról ajánljuk