Belföld

A Pécsi Tudományegyetem vizsgálja, hogy kiknek és hogyan intézhetett el vizsgákat Schadl György

rtl.hurtl.hu

2022. január 27. 7:31

Azt is, hogy mely tanárok lehetnek érintettek.

A Szegedi Tudományegyetem után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is gyorsan lezárta a Schadl-ügy mellékszálaként nyilvánosságra került vizsgabotrány miatt indult vizsgálatot, és szintén mindent rendben talált. A Népszava értesülései szerint azonban a Pécsi Tudományegyetemen ad hoc bizottság igyekszik feltárni az ügy minden részletét, ami az előzetesen tervezettnél tovább tart. 

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírói Végrehajtói Kar elnökét azért tartóztatták le, mert a gyanú szerint összesen több mint 800 millió forintot kapott végrehajtóktól a kinevezésükért, amiben Völner Pál fideszes politikus is segíthette. Völner összesen 83 millió forint kenőpénzt fogadhatott el, még igazságügyi államtitkárként. A korrupciós ügy szereplőit lehallgatták, a nyomozati leiratot pedig megszerezte és ismertette a 444.hu, így derült fény arra, hogy az érintettek másféle visszaéléseket is elkövethettek: 

Schadl többeknek segíthetett könnyített vizsgát intézni jogi egyetemeken. 

Völner Pál például egy, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára járó rokonának kért segítséget. Máskor Schadl a szegedi egyetem egy tanszékvezetőjével egyeztetett egy vizsgáról. Pécsen pedig a nyomozati anyag szerint a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám kedvéért járt közben. 

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora a Népszava tudósítójának elmondta: egy ad hoc bizottság vizsgálja, hogy a jogi karon hány hallgató számára és Schadl hány esetben intézett olyan vizsgát, amit a jelentkező tudás, sőt, néha megjelenés nélkül abszolvált.

Azt is vizsgálják, hogy a kar hány tanára érintett ebben az ügyben. Miseta Attila hozzátette: a grémium eredetileg a jövő hónap elején akarta jelentését elkészíteni, ám most úgy tűnik, hogy a munka eltart február közepéig.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Schadl György a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagjától is segítséget kért egy egyetemi hallgató másnapi vizsgájával kapcsolatban. A lehallgatási jegyzőkönyv szerint az NVB-tag megnyugtatta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnökét: 

Jó bizottság lesz. Figyelnek és nem lesz gond.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#pécsi tudományegyetem#magyar bírósági végrehajtói kar#pázmány péter katolikus egyetem#szegedi tudományegyetem

Címlapról ajánljuk