Belföld

A focistákat közpénzből tesztelik, egy átlagembernek ezért a zsebébe kell nyúlnia

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 12:36

Az NB1-es csapatok összesen 425 millió forint tao-támogatást igényeltek a koronavírus elleni védekezésre.

A sportklubok teljes mértékben tao-támogatásból (azaz közpénzből) fedezhetik a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit, erről a kormány még 2020 novemberében döntött, egy adócsomag-módosítás keretében. Ez azt jelenti, hogy a klubok a hivatalosan is közpénznek minősülő tao-ból fedezhetik például a sportolók koronavírus-tesztelését, ami a polgárok számára még a hatósági ár bevezetését követően is igen borsos maradt – emlékeztet az mfor.hu.

A klubok emellett tao-ból vásárolhatják meg a lázmérőket, maszkokat, gumikesztyűket, kézfertőtlenítőket, az egészségügyi védőruházatot, de fizethetik belőle az egészségügyi vizsgálatok költségeit is.

A portál megvizsgálta, hogy az első osztályban játszó gárdák milyen mértékben éltek a kormány által biztosított finanszírozási lehetőséggel. Az elemzés azt derítette ki, hogy a többség élt a lehetőséggel, a 12 csapatos mezőnyből csak két együttes, a MOL Fehérvár, valamint a Puskás Akadémia nem igényelt a járvány elleni védekezéssel összefüggésben tao-pénzt. Utóbbi egyébként a tao-program 2011-es indulása óta összesen 37 milliárdnyi támogatást kapott

A tíz klub a koronavírus-tesztek mellett nagy mennyiségben vásárolt fertőtlenítőket, maszkokat ebből a forrásból, sőt volt olyan is, amelyik még lázmérőket és automata adagolókat is tao-támogatásból szerzett be.

A portál összesítése szerint 

a 10 NBI-es csapat összesen 425,1 millió forintnyi tao-támogatást igényelt a védekezéssel összefüggő felszerelésekre. Többek között összesen 20 430 darab tesztet és 1130 liter kéz-, illetve kisebb részben felületfertőtlenítő folyadékot vásárolnak a pénzből. A tesztek összköltsége 400,1 millió, a fertőtlenítőké pedig 4,4 millió forint.

A legtöbb pénzt a fővárosi MTK igényelte erre a célra, 124,8 millió forintot, mögötte a Honvéd áll 98,5 millióval, a dobogó harmadik fokára pedig a Gyirmót került, 80,6 millióval.

Az MTK a 125 millióból 6250 darab tesztet vesz 19 500 forintos egységáron – vagyis a hatósági áron, de 100, fertőzést követő vizsgálatot is fedeznének a tao-ból. Ennek egységára 30 ezer forint.

Hasonló a helyzet a Honvéddal is: ez a csapat 5000 darab PCR-tesztet vásárol a támogatásból, de száz antigén gyorsteszt is került a bevásárlólistára.

A harmadik legtöbb tao-t igénylő Gyirmót a védekezéshez szükséges felszerelések teljes körét beszerezné.

A két legvisszafogottabb klubnak az Újpest és a Kisvárda minősült: előbbi 1,8 millió, utóbbi pedig 2 millió forint tao-t igényelt a védekezésre. Ám míg a Kisvárda ebből a pénzből 100 darab tesztet venne (20 ezres darabáron), addig az Újpest többféle felszerelésre is igényt tart; van közöttük antigén gyorsteszt, kézfertőtlenítő, felületfertőtlenítő, de még automata adagoló is – igaz, utóbbinak darabja 53 582 forintért.

Azzal a lehetőséggel, hogy tao-pénzből fedezze az egészségügyi vizsgálatok költségeit, csak két klub élt: a Zalaegerszeg (40 vizsgálatot, melyben MR-, CT- és vérvizsgálat is benne van), illetve a Mezőkövesd, amely 20 alkalmas „Covid visszatérő orvosi vizsgálatot” tüntetett fel a sportfejlesztési programjában, alkalmanként 81 385 forintért.

A portál szerint meglehetősen visszás, hogy a fociklubok közpénzből finanszírozzák a koronavírus-járvánnyal összefüggő védekezés költségét, miközben többször is a közbeszéd tárgya volt az ingyenes tesztelési lehetőség biztosítása a polgárok számára, amire sok más országban van példa, de Magyarországon még mindig az emberek fizetik a teszteléseket.

Nyitókép: egy konténerben kialakított Covid-teszt mintavételi állomás Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionnál. Fotó: MTVA/Bizományosi/Branstetter Sándor

#Belföld#koronavírus#teszt#futball#nb1#tao-pénz#közpénz

Címlapról ajánljuk