Külföld

Új utazási szabályok jöhetnek Európában

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 20:44

Az új megközelítéssel az egyéni egészségügyi kockázatokra fókuszálnának, nem pedig az indulási országra.

Közelednek az álláspontok, így egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben új, a koronavírus-járvánnyal összefüggő utazási szabályok lépnek életbe az Európai Unióban – írta meg uniós forrásokra hivatkozva a Politico.

Az új megközelítés, szemben a mostanival, nem azt nézné, hogy ki milyen országból jött, hanem inkább az egyének egészségügyi kockázatára összpontosítana.

A tervek szerint ajánlásokat, tehát nem kötelező érvényű előírásokat fogalmaznának meg. Ezek szerint a védettségi/oltási igazolvánnyal rendelkezőknek semmilyen további teendője nem lenne, vagyis nem kellene teszteltetniük, és karanténkötelezettségük sem lenne. Ugyanakkor az új elképzelés szerint a tagállamok további intézkedéseket írhatnak elő, ha valaki olyan országból érkezik, amelyik az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ koronavírus-térképén a „sötétvörös”, azaz magas kockázatú. Változtatnának az országok besorolásán is, ezentúl azt is figyelembe vennék, milyen az egyes régiókban az oltottsági arány.

Az elképzelések az Európai Bizottság novemberi javaslatán alapulnak, és már korábban be kellett volna vezetni azokat, csak a koronavírus omikron változata miatt a tagállamok elhalasztották a döntést. Ha minden a tervek szerint alakul akkor az uniós tagállamok jövő hét kedden fogadhatják el az új utazási szabályokat.

Nyitókép: Az új koronavírus elleni oltást adják be egy páciensnek az Oltóexpressz nevű frankfurti villamoson 2021. december 16-án – Fotó: Constantin Zinn / MTI / EPA

#Külföld#koronavírus#európai unió#omikron variáns#utazási szabályok

Címlapról ajánljuk