Belföld

A pszichológusok és a pszichiáterek szakmai szövetsége szerint veszélyezteti a fiatalok mentális egészségét a kormány melegellenes törvénye

rtl.hurtl.hu

2022. január 22. 12:03

A nemi identitás neveléssel, „propagandával” nem befolyásolható – írták.

Közös szakmai állásfoglalásban bírálja a kormánypártok által elfogadott, pedofiltörvényként ismertté vált homofób jogszabálymódosítást a Magyar Pszichológiai Társaság, a Magyar Pszichiátriai Társaság, valamint támogatóként a Magyar Szexuális Medicina Társaság. 

Mint írták, 

a születéskor meghatározott nem számos esetben még biológiailag sem olyan egyértelmű, mint amilyennek első megközelítésben látszik. 

„A születéskor az újszülött nemét döntően a testi adottságok, a külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg, ez alapján anyakönyvezik. Az újszülött nemét ugyanakkor a genetikai meghatározottság mellett egyéb biológiai tényezők is befolyásolják (például a hormonális rendszer működésének zavarai), emiatt fizikai adottságai szemrevételezés alapján teljes mértékben nem mindig megítélhetőek” – írták. Azt is megjegyezték, hogy a nemi identitás ráadásul változhat is az élet során. 

A három szervezet állásfoglalása szerint a szexuális orientációt döntően biológiai tényezők befolyásolják, kialakulásában a genetikai meghatározottság mellett nagy szerepet játszanak egyéb biológiai változók (például hormonális hatások, idegrendszeri fejlődés) is. A pszichoszociális hatások szerepe a biológiai faktorok mellett nem meghatározó mértékű.

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény az is, hogy a heteroszexuális személyek, párok által felnevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá, leszbikussá, transzneművé (LMBTQ), mint a homoszexuális személyek, párok által felneveltekből.

Mindez azt jelenti, hogy a szexuális kisebbségekbe sorolható személyek nem maguk választják a sorsukat, a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt döntően az általuk nem befolyásolható, nem irányítható komplex biológiai folyamatok határozzák meg.

A szakmai szervezetek azt írták: határozottan állást foglalunk amellett, hogy 

a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása környezeti hatással (például neveléssel, „propagandával”) nem befolyásolható. 

A szülők nemi identitása és szexuális orientációja nem befolyásolja a gyermek nemi identitását, szexuális orientációját, egészséges fejlődését, ennek ellenkezőjét bizonyító tudományos adat nem áll rendelkezésre. Ugyanakkor az ezeket a szülőket és gyermekeiket érő stigmatizáció egyértelműen káros hatású.

A szervezetek szerint a külső befolyások hatástalanságát bizonyítja a reparatív szemléletű „terápiás” megközelítések kudarca is, azzal a kiegészítéssel, hogy jelenlegi tudásunk szerint a reparatív szemléletű, korrekciós megközelítés – még az érintett kliens motivációja esetén is – kifejezetten káros, a kliens pszichés jóllétének, az önazonosság megélésének valós támogatását veszélyezteti.

Amennyiben a fenti témákat tabusítjuk, az információkhoz való hozzáférést elzárjuk, akkor az érintett gyermekek, fiatalok egyedül maradnak a kérdéseikkel, bizonytalanságaikkal.

Ennek következményeként pedig jelentősen megnő annak a veszélye, hogy – ahogy az a különféle kisebbségi csoportok esetében általában is jellemző, amelyet szakirodalmi adatok is alátámasztanak – az eleve kiszolgáltatottabb, sérülékenyebb érintett gyermekek, fiatalok körében fokozódik a szorongásos zavarok, önsértő magatartás, szerhasználat, depresszió és az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Előzőek mellett tudományos felmérések mutatnak rá arra is, hogy a gyermekek szexuális nevelése, felvilágosítása nem várható el kizárólagosan a szülőktől, családtagoktól. 

A három szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a gyermekek védelme szempontjából a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetőjogi fellépés egyértelműen és határozottan szükséges, de 

a 2021. évi LXXIX. törvény a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti.

Mindannyiunk közös felelőssége, hogy – függetlenül a szexuális identitásuktól vagy orientációjuktól – mentálisan kiegyensúlyozott, egymást elfogadó, önazonos és boldog gyermekek és felnőttek éljenek együtt a jövő társadalmában – írta a három szervezet.

Mint arról beszámoltunk, más jogvédő szervezetek szerint szándékosan összemosta a melegeket és a pedofilokat Orbán Viktor az egyik interjúban. A miniszterelnököt a közelgő népszavazásról kérdezték, amikor arra utalt, hogy szerinte nagy vita van arról, hogy a szexuális másság elvezethet-e a pedofíliához. 

A törvény elfogadása után megugrott a feljelentési kedv: fél év alatt összesen több mint 130 panasz érkezett a médiahatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva. Tavaly ugyanebben az időszakban 32-en tettek bejelentést. 

A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni, de az rtl.hu – a húsz hivataltól származó – adatai szerint október 31-ig csak hat bejelentés érkezett, és egyik sem zárult büntetéssel.

Az esetek között volt olyan is, amely feltehetően gúnyt űzött volna az új szabályokból: Vas megyében ugyanis valaki azért tett bejelentést, mert szerinte a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. A kormányhivatal tizennégy napig vizsgálta ezt az ügyet is, de végül azt állapította meg, hogy a beadvány nem volt elég alapos.

Nyitókép: A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Fővám téren július 24-én – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

 

#Belföld#magyar pszichológiai társaság#magyar pszichiátriai társaság#homofób törvény#homofób kampány

Címlapról ajánljuk