Belföld

Az NVI elkezdi összeszámolni az ellenzék népszavazási aláírásait, de már jelezték, hogy ez akár több hétig is eltarthat

rtl.hurtl.hu

2022. január 21. 13:35

Már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-t.

 „A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be” – írta az NVI, hozzátéve: az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze.

Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást. Kitértek arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy

több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

Pénteken élőláncot alkotva adták le a népszavazási aláíróíveket az ellenzéki pártok és aktivistáik a Karácsony Gergely által kezdeményezett, de az összefogás és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által is támogatott népszavazás megtartása érdekében a Nemzeti Választási Irodában. Szabó Tímea az eseményen arról beszélt: ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az összegyűjtött aláírásokat, akkor a Nemzeti Választási Iroda is képes erre, hiába lenne a törvény szerint erre 60 napja. Szerinte jogilag megtartható április 3-án a népszavazás ezekről a kérdésekről is:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az ellenzéki aláírásgyűjtés december közepén indult, céljuk az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg. Az ellenzék végül a törvényi határidő előtt összegyűjtötte a szükséges számú aláírást, azonban a gyűjtés határidejét többször is önként kitolták. Amennyiben az NVI valóban csak hetek alatt tudja ellenőrizni az aláírásokat, nem lesz esély arra, hogy április 3-án népszavazásra bocsássák a kérdéseket.

Ekkor, az országgyűlési választások napján lesz a gyermekvédelminek nevezett népszavazás is. Mivel ezt a kormány kezdeményezte, a hatályos törvények szerint nem kellett aláírásokat gyűjteniük.

Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

 

 

#Belföld#fudan egyetem#népszavazás#ellenzék#nvi#nemzeti választási iroda

Címlapról ajánljuk