Belföld

Élőláncot alkotva adták le a népszavazási aláíróíveket az ellenzéki pártok

rtl.hurtl.hu

2022. január 21. 9:09

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktornak 133, nekik viszont 235 ezer bátor emberük van.

Élőláncot alkotva adták le a népszavazási aláíróíveket az ellenzéki pártok és aktivistáik a Karácsony Gergely által kezdeményezett, de az összefogás és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által is támogatott népszavazás megtartása érdekében a Nemzeti Választási Irodában. A két referendumért 235-235 ezer aláírást gyűjtöttek össze. A következő kérdésekben szertenének népszavazást kiírni:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsony Gergely főpolgármester a Kossuth téren arról beszélt: az aláírásokat nemcsak egy népszavazás kedvéért gyűjtötték össze, hanem aért is, hogy visszaadják a közérdeket szolgáló politikába vetett hitet. 

Az eseményt itt lehetett élőben követni:

 

Karácsony Gergely megfogalmazása szerint

ezek a kérdések és a népszavazási kezdeményezés visz el minket az előválasztástól a parlamenti választásokig, hiszen pontosan tudjuk, hogy maga a parlamenti választás is egy népszavazás lesz. Egy népszavazás arról, hogy véget vetünk az elmúlt évek politikájának, amely túszul ejtette az államot és a magánérdeket képviselte a közérdek helyett.

Orosz Anna újbudai alpolgármester a Momentum nevében is megköszönte az aktivisták munkáját. Kitért rá, hogy kicsivel több, mint egy hónap alatt, hideg téli időben, adminisztratív akadályokat legyőzve jöttek össze az aláírások. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy nincs olyan lehetetlen körülmény, amely miatt a kormányt ne tudnák megdönteni.

Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese szerint a  hatalom mindent elkövetett, hogy az aláírásokat ne tudják összegyűjteni, „az emberek megmutatták, hogy nem kérnek Orbán Viktor hatalomgyakorlásából”. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint az aláírásgyűjtés sikere azt jelenti, hogy az emberek nemet mondtak arra, hogy a kormány 450 milliárdos kínai hitellel eladósítsa az országot. Úgy látja: ki lehet írni április 3-ra a népszavazást és hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy határidőket késtek le. Hozzátette: ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az összegyűjtött aláírásokat, akkor a Nemzeti Választási Iroda is képes erre, hiába lenne a törvény szerint erre 60 napja. Jogilag tehát megtartható április 3-án a népszavazás ezekről a kérdésekről is, Áder János államfőnek pedig kötelessége lesz kiírni azt.

Április 3-án egy tisztességes, becsületes új világot fogunk elhozni Márki-Zay Péter vezetésével

– tette hozzá. 

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint a korrupciós és korrupciógyanús ügyek azt bizonyítják, hogy a népszavazási kérdések jelentősége egyre nő. Szerinte egyik oldalról azt lehet látni, hogy a fideszes kiváltságosok nyakló nélkül lopnak, ugyanakkor sajnálják a munka nélkül maradt magyaroktól az álláskeresési járadékot. A LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát. Az MSZP-s Komjáthi Imre pedig azt hangsúlyozta, hogy kötelező az álláskeresési járadékról népszavazást tartani, amikor ilyen szintű megélhetési válság uralkodik Magyarországon.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt üzenetét Péterfi Judit olvasta fel.

Tudjuk, Orbán Viktornak van 133 bátor embere, néhányuk ellen már büntetőeljárás van folyamatban, de ez legyen a miniszterelnök szégyene. A mi büszkeségünk pedig legyen az, hogy van 235 ezer bátor emberünk. Ennél sokkal több is van, de ennyien most a nevüket és a személyes adataikat is adták ahhoz, hogy megtegyük a következő lépést a kormányváltás felé.

Hozzátette: van okuk az ünneplésre és gratulált a kormányt leváltani akaró politikusoknak és az aktivistáknak, akik hóban-fagyban gyűjtötték az aláírásokat, hogy végre a valódi kérdésekről essen szó. Szerinte két világ él egymás mellett Magyarországon, az egyik hazugságokkal tereli el a figyelmet a fontos kérdésekről. Ez az az oldal, amely jelenleg az óvodások nemváltó műtétjével riogatja az embereket, miközben hallgat a korrupcióról, hallgat az érdemi ügyekről. A valódi kérdések közé tartozik, hogy miben lehet és tudja az állam segíteni az embereket, akik akár a járvány nyomán elveszítették a munkájukat. 

Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről fog szólni: Fidesz, vagy nem Fidesz

– írta a miniszterelnök-jelölt.

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#fudan egyetem#álláskeresési járadék#ellenzék#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk