Belföld

Így csökkent a magyar önkormányzatok önrendelkezése 2010 óta

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 21. 16:35

A K-Monitor tanulmánya részletesen elemez egy évtizedes folyamatot.

Hosszas, részletes elemzésében mutatja be a K-Monitor a magyar önkormányzatok önrendelkezési jogának fokozatos csökkentését. A civil szervezet arra a kérdésre kereste a választ: hatékony-e a 2010 óta egyre erősödő centralizáció?

A tanulmány előszavában azt írják: fontos, hogy nemcsak az ellenzéki önkormányzatok „sérelmi politikáján” keresztül vizsgáljuk a kormányzati elvonások és a centralizáció rendszerét, hanem a folyamatok nagyobb összefüggéseit is elemezzük.

„Azt látjuk, hogy a régióban eltérő hatással volt az önkormányzatiságra a járvány, a kutatás végére ezt szeretnénk jobban megérteni” – mondta az rtl.hu-nak Merényi Miklós Morgó, a K-Monitor önkormányzati szakértője.

Illetve kifejezetten azt, hogy milyen tényezők erősítik meg az önkormányzatokat, hogy a centralizációs nyomás mellett is kezdeményezőképesek maradjanak, illetve ellen tudjanak állni a központosításnak.

A szervezet szerint „a 2010 utáni átalakítást úgy is értelmezhetjük, mint ami elveszi az önkormányzatoktól azt a gazdasági súlyt és politikai képességet, ami lehetővé tenné” a vidék problémáira adott önálló válaszadást.

Szerintük a kormányzati közpolitikák megvalósításában az önkormányzat egyre inkább akadályként jelenik meg.

„Civil szervezetként ez azért fontos a számunkra, mert – ahogyan azt a tanulmányt bemutató Facebook-bejegyzésben is írják – az érdekérvényesítés lehetőségei beszűkültek, és az önkormányzatokkal kiépített partnerség nélkül lehetetlen hatni helyi ügyekben” – mondta Merényi.

A teljes tanulmányt alább lehet böngészni:

Nyitókép: A zalalövői kormányablak átadása január 12-én. Fotó: MTI / Varga György

#Belföld#k-monitor#önkormányzat#elvonás#koronavírus#járvány#tanulmány#elemzés

Címlapról ajánljuk