Belföld

Völner az utolsó „hármast” a minisztérium előtt vette át Schadltól

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 7:40

„Figyelj csak, írd már föl, hogy viszek egy hármast a barátunknak, akinek szoktam” – olvasható az egyik lehallgatási jegyzőkönyvben.

A korrupciós ügyben megvádolt Völner Pál volt igazságügyi államtitkár tavaly július 13-án a minisztérium előtt vett át utoljára kenőpénzt a végrehajtói kamara letartóztatásban lévő elnökétől – írja a 444 a nyomozati iratok alapján.

Előtte telefonon egyeztetett Schadl Györggyel, a végrehajtói kar letartóztatott vezetőjével, aki azt mondta Völnernek, hogy délben várja a bejáratnál, és egy névnapi figyelmességgel köszöntené. A Nemzeti Védelmi Szolgálat titokban figyelő nyomozói szerint az államtitkár átvett egy ajándéktáskát a végrehajtói kar vezetőjétől és betette a minisztérium előtt parkoló szolgálati autójának csomagtartójába. Pál nap egyébként június 29-én van, a találkozó pedig két héttel később volt. A hárommilliós kenőpénz átadása után egy közeli étteremben ebédeltek.

Schadl György a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint sofőrjével is beszélt Völner Pál kenőpénzeiről. Tavaly április 15-én is hárommillióról volt szó. 

„Valamikor majd jöhetnél ide a harmadik kerületbe, és egy hármast hozhatnál, mert nekem el kell mennem a szokásos barátunkhoz, akihez szoktam menni, tudod… Valami szatyorral, meg valami piát tegyél már, mindegy, hogy mit, csak valami normális piát.”


– derül ki a lehallgatott beszélgetésből.

A cikk alapján a nyomozati iratok szerint Schadl Györgynek és szintén végrehajtó feleségének is diplomata útlevele volt. Azokat megtalálták náluk, amikor elfogták őket a reptéren. Dubajba indultak, amellyel Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye és rengeteg készpénz volt náluk. 

Ahogy arról az rtl.hu korábban beszámolt, néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke. A Völner-ügyből megismert vezető az elmúlt években vett lakást például a budai Várban, Erzsébetvárosban és a XII. kerületben is, de volt üdülője Siófokon is, néhány méterre a Balaton partjától. Az ingatlanok egy része ráadásul önkormányzatoktól került hozzá. Két lakást rövid időn belül eladott, a még mindig a nevén lévőket pedig többnyire zár alá vették. 

Az ügyészség szerint Völner Pál államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese három éven keresztül rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket, egyebek mellett végrehajtói kinevezéseket. A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt. Még nagyobb összegekhez juthatott Schadl György, aki – a parlament mentelmi bizottsága elé került dokumentum szerint – összesen 880 millió forintot kaphatott az államtitkárral kialakított kapcsolata révén. A végrehajtónak jelentkezők közül többen is 40 és 100 millió forint közötti összeget fizethettek azért, hogy megkapják a pozíciót.

Nyitókép: Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond az idei útfelújítási munkákról tartott sajtótájékoztatón a Komárom-Esztergom megyei Bajnán 2021. október 28-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

#Belföld#völner pál#schadl györgy#végrehajtó#korrupció#nemzeti védelmi szolgálat#lehallgatás

Címlapról ajánljuk