Belföld

Kásler Miklós felvállalta, hogy a kormányé a megszorítások miatt lenullázott Egészséges Budapest Program

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 16:59

Az emberi erőforrások minisztere erre azért emlékeztetett, mert Budapest vezetése bírálta a program forrásainak elvonását.

Az ellenzéki híresztelésekkel ellentétben az Egészséges Budapest Program nem a főváros, hanem a kormány egészségfejlesztési programja – írta szerdán Facebook-bejegyzésében Kásler Miklós. Az emberi erőforrások miniszterének szavai politikai szempontból azért érdekesek, mert világossá tették: az Orbán-kormány adta és az Orbán-kormány vette is el a program 2022-re vonatkozó 13,2 milliárd forintos keretét a költségvetés 755 milliárdos kiadáscsökkentésének keretében.

A pénzből a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit támogatták volna. Az önkormányzatok rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére költhették volna a pénzt. A döntést Karácsony Gergely főpolgármester és a Momentum politikusai is bírálták, valószínűleg erre reagálhatott Kásler Miklós.

Az Egészséges Budapest Programról 2019-ben állapodott meg a főváros a kormánnyal. A program lényege, hogy öt év alatt összesen 50 milliárd forinttal támogatja a kormány a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint a fővárosi önkormányzat egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztéseit. Lényegében ez volt a feltétele annak, hogy a főváros hozzájárulását adja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezéséhez.

Nyitókép: Kásler Miklós / Facebook

#Belföld#kásler miklós#egészséges budapest#karácsony gergely#megszorítások

Címlapról ajánljuk