Belföld

Momentum: a kormány átverte és bünteti Budapestet az egészségügyi források elvételével

rtl.hurtl.hu

2022. január 4. 11:31

13,2 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt vett el a fővárostól az Orbán-kabinet, amit az atlétikai világbajnokság megrendezésének fejében ígértek.

Egy gazdasági, egészségügyi és szociális válsághelyzetben a kormány úgy döntött, hogy nem segíti, hanem bünteti a fővárost – mondta Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és képviselőjelölt kedden Budapesten, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) székháza előtt. Ezt annak kapcsán fogalmazta meg, hogy – mint az rtl.hu beszámolt róla – a kormány 755 milliárd forintos megszorításról döntött a 2022-es évre, ennek keretében pedig megvonják az Egészséges Budapest Programtól a rá szánt teljes összeget, 13,2 milliárd forintot.

A pénzből a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit támogatták volna: az önkormányzatok rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére költhették volna a pénzt.

Hajnal Miklós szerint ez a döntés három dolgot bizonyít. Egyrészt a kormányban lehetetlen bízni, mert nem tartja szavát: a fővárosi önkormányzat ugyanis az egészségügyi fejlesztésekért cserébe ment bele a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésébe és az új stadion felépítésébe. A momentumos politikus szerint az is egyértelművé vált, hogy a kormánynak még mindig a budapestiek büntetése a stratégiája, ami 2019-ben, az ellenzék fővárosi választási győzelmeivel kezdődött. Harmadrészt pedig a stadionok továbbra is fontosabbak az egészségügynél Orbán Viktor miniszterelnök számára.

Hajnal kiemelte, hogy az állami pénzből működő BFK feladata, hogy a budapestiek feje felett döntsönenek a fejlesztési forrásokról. Éppen ezért levélben szólítják fel Fürjes Balázst, a Miniszterelnökség fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkárát és a BFK szakmai irányítóját, hogy álljon az Egészséges Budapest Program mellett, ahogy azt korábban is tette.

Hajnal és társa, Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa azonban nem tudták személyesen átadni a levelet: a recepción azt közölték velük, hogy Fürjes Balázs és Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója is szabadságon van, ezért egy másik épületbe küldték át őket.

A kormány egyébként korábban az RTL Híradó kérdésére írásban azt közölte, 

az Egészséges Budapest Program fejlesztései csupán átütemezésre kerülnek, ez nem jelenti azt,  hogy nem valósulnak meg

Frissítés: Reagált a BFK

Megkeresésünkre Fürjes Balázs az elhangzottakkal kapcsolatban közölte: „Karácsony Gergellyel megállapodtunk: a kormány 5 év alatt 50 milliárd forintot biztosít a fővárosi orvosi rendelők korszerűsítésére, új rendelők építésére. Eddig 20 milliárdot kellett utaljunk, mind meg is érkezett a kerületekhez és a fővároshoz. Az idei 10 milliárd forint is ott lesz. Álljuk a szavunkat, a budapestiek egészsége fontos nekünk.” 

Nyitókép: A Mérce Facebook-oldala

#Belföld#budapest#egészségügy#momentum#stadion#fürjes balázs

Címlapról ajánljuk