Belföld

Orbán Viktor: erővel kényszerítik a boltokat, hogy a befagyasztott árú élelmiszerekből legyen elég készletük

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 7:00

A miniszterelnök rádióinterjújában elmondta, a szerbektől vette az árstop ötletét. Szerinte minden orvosszakértő gyengébbnek tartja az omikront az előző vírusvariánsoknál.

Hosszabb, több hetes kihagyás után adott újra élő interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a tavalyi már majdnem olyan karácsony volt, mint amit elképzel az ember, a vírus fenyegetése már nem volt olyan erős, de még nincs vége a járványnak.

Elmondta, minden orvosszakértő szerint az omikron gyengébb, mint az előző járványhullámokat okozó variáns, a delta.

Orbán szerint attól, mert ez a gyengébb vírus uralkodik, még védekeznünk kell, ennek egyetlen eszköze az oltás, ami aduász az omikronnal és a deltával szemben is. Arra biztatta a szülőket, hogy fontolják meg a gyerekek beoltatását. 

Hozzátette: januártól minden hétvégén, továbbá minden csütörtökön, pénteken és szombaton tartanak oltási akciónapot, vagyis ilyenkor előzetes regisztráció nélkül bárki megkaphatja az oltást. Ilyen egésznapos oltási napokat a háziorvosok is fognak tartani. Orbán szerint van elég modern vakcina: Pfizerből 2 millió, Modernából 700 ezer adag áll rendelkezésre. 

Elmondta, mivel a szakemberek szerint gyorsabb lefolyású az omikron, ezért változtattak a járványügyi protokollon és csökkentették a karantén hosszát 10 napról 7-re, ami megfelel az európai trendnek. Orbán kijelentette, a kórházi kapacitásaink fantasztikusak, orvosaink, nővéreink párját ritkító nyomást bírtak ki. 

Egyúttal ismertette a friss adatokat is, eszerint 2611 covid-beteg van kórházban, 243-an pedig invazív lélegeztetésen, de gyermek nincs köztük. A kormányfő szerint ha 10 ezer fölé nőne a kórházban ápoltak száma, azt is bírnák kórházi ágyakkal, ahogy korábban is bírták.

A miniszterelnök beszélt a hat alapvető élelmiszer árának kormányzati befagyasztásáról is. Orbán szerint ők abban hisznek, hogy egy gazdasági válságszituációban be kell avatkozni. Ezt még Demján Sándor nagyvállalkozótól tanulta az 1990-es években, „pedig akkor még a liberális divat határozta meg” a közbeszédet. Az inflációt a kormányfő szerint nem lehet megállítani a határokon, ezért tompítani kell a negatív hatásokat. Ezért emelik egyfelől a béreket és a nyugdíjakat, tartják fenn a rezsicsökkentést, és avatkoztak be az árakba is.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, az üzemanyagárakat sikeresen meg tudták fogni. Az élelmiszerek árstopjának ötletét Szerbiából vette, Vucic elnökkel konzultált róla. Ott öt alapvető élelmiszer árát vitték le egy korábbi szintre.

Orbán leszögezte: a boltoknak kötelező lesz tartaniuk a hat, tavaly október 15-i árszintre befagyasztott termékből elegendő készletet tartani a polcokon, ezt ellenőrizni fogják.

Ha szükséges, ezt erővel, komoly pénzügyi büntetésekkel kényszerítik ki.

Szerinte az ellenzék kritikája, hogy inkább az élelmiszerek áfáját kellett volna csökkenteni, téves, hiszen az alapvető élelmiszerek áfáját a kormánypártok csökkentették 5 százalékra, amit Orbán szerint a baloldal nem szavazott meg. Úgy véli, nem pártlogika alapján kellett volna ezt a kormánydöntést megítélnie az ellenzéknek, hanem az emberek érdeke felől.

Az április 3-ra kitűzött, a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazásról elmondta, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović mellé – aki bírálta a népszavazást – „képzeljük oda Soros Györgyöt”. Orbán szerint ez a törvény a gyermekvédelemről szól. 

A kormányfő szerint az, hogy felnőtt emberek Magyarországon hogyan élnek, mi a szexuális szokásuk, irányultságuk, nem tartozik a kormányra, a politikára, talán még a szomszédra sem. De a népszavazás nem a felnőttekre vonatkozik

Orbán úgy fogalmazott, a szülők jogát el kell ismerni ahhoz, hogy ők mondják meg, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket és milyen formában akarják bevezetni őket a szexualitás világába.

Bár a miniszterelnök szerint nem ok nélkül nevezik a gyermekvédelmi törvényt pedofíliatörvénynek is, azonban a pedofília nem ugyanaz a jelenség, mint amiről a népszavazás szól. A beszélgetés ezen pontján a kormányfő felemlegette, hogy hiába civilizált nép a német, nemrég bukott le Németországban egy több száz fős pedofilhálózat, „aminek azért idő kellett, hogy kiépüljön”. Az iskolákban zajló szexuális felvilágosítás kapcsán így fogalmazott:

Ha a gyermekeinket szokatlan dolgokkal akarják szembesíteni az iskolában, akkor mondhassa azt a szülő, hogy köszöni, ebből nem kér.

Nyitókép: Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban Budapesten, 2021. november 26-án. – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#interjú#rádió#omikron#élelmiszer#népszavazás

Címlapról ajánljuk