Belföld

Lantos: A kötelező oltás megkerülhetetlen lesz

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 8:27

A „megdöbbentő sebességgel fertőző omikron” miatt.

A negyedik hullámhoz képest sokkal gyorsabban indult be koronavírus-járvány ötödik hulláma, mivel az azt okozó omikron variáns megdöbbentő sebességgel fertőz, és ezért nagyon-nagyon nehéz védekezni ellene – mondta el a szerdai Reggeliben Lantos Gabriella. Az egészségügyi menedzser hozzátette: ha az omikron bekerül egy közösségbe, megállíthatatlanul terjed, és ha egy családba bekerül, akkor megúszhatatlan.

Az omikron a tünetek megjelenése előtti két napon, és az azt követő két napon a legfertőzőbb, és mire valakinél kimutatja a teszt, és elrendelik a karantént, addigra a családban és a baráti körben mindenkit összefertőzött – közölte a szakember.

Bár kevésbé halálos, és az egészséges, beoltott emberek számára különösebb veszélyt nem jelent, az idősek és az elhízottak veszélyben vannak, főleg, ha a túlsúlyhoz még cukorbetegség vagy magas vérnyomás is társul. Mellettük az oltatlanok azok, akik nagy veszélyben vannak – mondta.

Lantos szerint a halálozási szám csökkentése érdekében az ingyenes tesztelés mellett létfontosságú lenne, hogy a kormány elérhetőbbé tegye az oltást. A szakember szerint

a kötelező oltás gyakorlatilag megkerülhetetlen.

Lantos emlékeztetett arra, hogy februártól „abszolút reális”, hogy Ausztriában kötelezővé teszik az oltást, és ezen gondolkodnak a németek is, Olaszországban és Franciaországban pedig nagyon megnehezítették az oltatlanok életét. A szakember hozzátette, hogy nem fogjuk tudni megállítani a járványt, ha nem oltják be magukat az emberek, jelezve, hogy amíg a világon mindenütt nem lesz 80-90 százalékos az átoltottság, mindig jönnek újabb és újabb variánsok, és nem az omikron lesz az utolsó.

Vattay Gábor hétfőn a Reggeliben arról beszélt, hogy rekordokat fog dönteni Magyarországon a koronavírus-járvány az omikron variáns okozta ötödik hullámban. Az ELTE járványelemző szakembere  elmondta, arra kell számítani, hogy „mint minden ország, mi is feltehetőleg megdöntjük a kórházi és az esetszámcsúcsot”. 

Vattay arra is figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hetekben sok egészségügyi dolgozó fog kiesni a munkából, hiszen az orvosok és az ápolók naponta találkoznak omikronos betegekkel, és emiatt viszonylag hamar megfertőződhetne.

A Lantos Gabriellával folytatott teljes beszélgetés megtekinthető a Reggeliben:

Nyitókép: Reggeli

#Belföld#koronavírus-járvány#koronavírus#járvány#omikron#oltás#kötelező oltás#lantos gabriella#Reggeli

Címlapról ajánljuk