Belföld

Mégis teljesen átalakulhat a Diplomataház

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 19:00

Budapest, az I. kerület és szakmai szervezetek is megpróbálták védetté nyilvánítani az épületet a várban.

Megkezdődött a Szentháromság téri egykori diplomataház bontása a várban – írja a 24.hu a Huszonkettesek építészcsoport információi alapján.

Légkalapáccsal kezdték meg a munkálatokat a homlokzat első emeleti szakaszán. A munkák napnyugtára véget értek, a következő hetekben azonban folytatódhatnak majd, így a sarokház minden, a védelemre irányuló próbálkozás ellenére a jövőben teljesen átalakul hatmajd.

A Szentháromság téri egykori diplomataházat a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADME akarja konferenciaközponttá alakítani. Decemberben kiderült, hogy az épületet teljesen át akarják alakítani, és a cél, hogy a Budapest ostroma előtti állapotot visszaállítsák – írja a lap.

A magyar építésztársadalom számos tagja – köztük a Huszonkettesek építészcsoport – az épület társtervezője, Laczkovics László örökösének segítségével beadták a fővárosi védelmet kérő beadványt, de ezzel párhuzamosan az I. kerületi Önkormányzat arra kérte a kormányhivatalt, hogy folytassák le a kötelező településképi bejelentési eljárást.

A Fővárosi Önkormányzat nemrég közzétett egy listát, amelyen a fővárosi védelem alá helyezni kívánt épületek szerepelnek. Ezen a bontás alatt álló Diplomataház mellett a Hilton, a Körszálló, illetve a Déli pályaudvar főépülete is szerepel.

Nyitókép: Google Street View

#Belföld#diplomataház#jegybank#vár#budapest#i. kerület#huszonkettesek#építész

Címlapról ajánljuk