Belföld

Pintér Sándort a Sztojka-ügyről kérdezték, de szerinte még nincs kampányidőszak

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 10:46

A belügyminiszter cáfolta, hogy a romaügyi kormánybiztos mindenkiről mindent tudhat.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, egy második hangfelvétel is előkerült Sztojka Attiláról, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójáról, amelyen egyebek mellett arról beszél az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azon képviselőinek, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak, hogy ő BM-esként mindenkiről mindent tud. 

„Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig" – mondta a második hangfelvételen Sztojka Attila a Népszava szerint.

Az első hangfelvétel a Népszavához és az RTL Híradóhoz is eljutott, ezen Sztojka Attila szerződéseket kínált a jelenlévőknek, illetve ugyancsak azt emlegette, hogy BM-esként sokat tud az emberekről. A hangfelvétel kiszovárgása után több országgyűlési képviselői is írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz, az emlegetett Belügyminisztérium tárcavezetőjéhez a 24.hu összegzése szerint. Még az előző hangfelvétel alapján többen is kérdezték Pintér Sándor belügyminisztert a Sztojka-ügyről. Keresztes László Lóránt (LMP), Szél Bernadett (független) és Tordai Bence (Párbeszéd) egyebek mellett arra lettek volna kíváncsiak, hogy milyen lehetőségei vannak a kormánybiztosnak, hogy „BM-esként” emberekről olyan információkkal rendelkezzen, hogy ki kivel találkozik, ki kivel beszél? Arról is érdeklődtek, hogy Pintér Sndornak van-e tudomása arról, hogy minisztériumi kapcsolata révén Sztojka ilyen információkhoz juthatott, juthat bárkiről? 

A 24.hu szerint Pintér Sándor a kérdések többségére egyáltalán nem válaszolt. Ugyanakkor azt fontosnak tartotta kiemelni, hogy 

a törvény szerint még nincs kampány. 

Azt cáfolta, hogy Sztojka Attila BM-esként hivatalosan mindenkiről mindent tudhat. A miniszter tudatta, hogy „a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője részére a Belügyminisztérium személybiztonsági tanúsítványt és felhasználói engedélyt nem állított ki, mert munkaköre ellátásához nem szükséges. A főigazgató a nemzetbiztonsági szolgálatok nemzeti minősített dokumentumainak megismerésére nem jogosult.  A főigazgatóság közismerten nem nemzetbiztonsági és bűnüldöző szerv, így titkos információgyűjtés folytatására, leplezett eszközök igénybevételére nem jogosult."

A szerződésekról Pintér Sándor csak annyit írt, hogy a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a honlapján – az adatvédelmi és a személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályok betartásával – közzéteszi a listát elbírált pályázatairól.

Nyitókép: Beliczay László / MTI

#Belföld#sztojka attila#hangfelvétel#pintér sándor#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk