Belföld

A romaügyi kormánybiztos újabb hangfelvételen beszél arról, hogy BM-esként mindenkiről tud mindent, a legapróbb részletekig

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 5:48

A morzsákat szeditek össze, közben milliárdok folynak el a fejetek fölött, amiből kimaradtok, mondta Sztojka Attila.

Múlt héten került a Népszava, majd az RTL Híradó birtokába egy hangfelvétel, amelyen Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy december végén tartott találkozón szerződéseket kínált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azon képviselőinek, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak.

A laphoz kedden eljutott még egy hangfelvétel amely egy másik, hasonló körben rendezett találkozón készült: Sztojka Attila és a Lungo Drom frakciószövetség ORÖ-s tagjainak részvételével. A Népszava szerint ezt a megbeszélést is decemberben tartották, de néhány héttel korábban.

A felvételen a kormánybiztos előrebocsátotta, hogy bár nem az ORÖ-ből, hanem „a párt, a Fidesz” részéről került pozíciójába, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére vállalta, hogy a romákkal való kapcsolatot még szorosabbá teszi a kormányzattal. Nyugtázta, hogy a jelenlévők „mindegyike a jobboldalhoz, a Fideszhez kötődik”.  A Népszava megjegyzi: Sztojka Attila fellépése összefüggésben lehet azzal, hogy tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé.

A kormánybiztos a lap szerint arról is beszélt, hogy Farkas Félix parlamenti szószólót kérte meg, tegyen javaslatot, hogy kiket alkalmazzanak a Roma Közéleti Akadémia keretében. A Népszava által idézett szavai szerint Magyarország nagy lehetőségek előtt áll, a 

morzsákat szeditek össze, közben milliárdok folynak el a fejetek fölött, amiből kimaradtok.

Az újabb hangfelvételen a kormánybiztos kitért a résztvevők egzisztenciális biztonságára is, érvelése szerint „az a váltás, ami most bekövetkezik ahhoz, hogy megmentsétek az ORÖ-t, az nem veszélyeztetheti a ti családi megélhetéseteket. Ezért minden olyan lehetőséget meg akarunk adni nektek, ami a ti biztonságotokat szolgálja."

A lap szerint Szojka ennél a résznél Sztojka Attila hangsúlyozta: „Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig.”

Az RTL Híradó korábbi riportját itt nézheti meg:

Nyitókép: Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszédet mond az új varroda tan- és termelőműhely átadásán Tiszaroffon 2021. július 27-én. – Fotó: Mészáros János / MTI

#Belföld#sztojka attila#romaügyi kormánybiztos#hangfelvétel

Címlapról ajánljuk