Belföld

Érvénytelen voksra buzdítanak a kormány népszavazását elutasító civilek

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 16:54

Szerintük a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, ha hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről.

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját” – reagált Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója arra a hírre, hogy Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választások napjával együtt április 3-ra jelölte ki a kormány által „gyermekvédelminek” nevezett, négykérdéses népszavazás napját.

Az Amnesty közleménye szerint velük együtt 10 civil szervezet kér arra mindenkit, hogy a népszavazáson szavazzon érvénytelenül, úgy, hogy a választási lapon az „Igen” és a „Nem” karikát minden népszavazási kérdésnél egyaránt beikszelik.

A közlemény szerint a népszavazás „két okból is különösen aljas”. Egyrészt a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI emberek méltóságát.

A tiltakozó civilek szerint a szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni.

Vagyis szerintük a Fidesz-KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre. Az április 3.-i népszavazás kérdései a következők:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Nyitókép forrása: amnesty.hu

#Belföld#népszavazás#lmbtqi#amnesty international#érvénytelen

Címlapról ajánljuk