Belföld

Áder János a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki az országgyűlési választást

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 15:17

Április 3-án választunk – jelentette be a köztársasági elnök.

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek – írta közleményében a köztársasági elnök.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését. Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki

– közölte Áder János.

A bejelentést már Orbán Viktor miniszterelnök is kommentálta a Facebook-oldalán. Annyit írt: Ott leszünk.

 

82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét

reagált a köztársasági elnök bejelentésére Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Korábban a sajtóban már megjelent a választás pontos dátuma. A Telex vette észre, hogy a Számoljunk együtt! civil szervezet a Facebook-oldalán tette közzé a szavazatszámláló bizottságok számára készített kézikönyvét, amelynek címlapján az április 3-ai dátum szerepelt. Később a posztot eltávolították.

Áder János köztársasági elnök arról is döntött kedden, hogy a kormány által gyermekvédelmi népszavazásnak nevezett referendum időpontját is az országgyűlési választások napjára tűzi ki, azaz április 3.-ra. Erre egy tavaly novemberi, ellenzéki kezdeményezésre hozott parlamenti döntés hatalmazta fel az államfőt, amely eltörölte azt a korlátozást, hogy nem tartható országos népszavazás az országgyűlési választások, az európai parlamenti választások és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján, illetve az azt követő és megelőző 41 napban.

Április 3-án a következő kérdésekben tartanak már biztosan népszavazást:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Bár az ellenzéki pártok választási szövetsége, az Egységben Magyarországért további két kérdésben gyűjt jelenleg is aláírásokat országos népszavazás kiírásáért, Áder Jánost nem kötelezi a törvény arra, hogy szintén április 3.-ára írja ki az ellenzéki népszavazást is. A pártoknak 200 ezer választópolgár aláírását kell összegyűjteniük, hogy kiírhassák a referendumot. A két kérdés: 

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Nyitókép: Áder János köztársasági elnök kilép a szavazófülkéből a Zugligeti Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

#Belföld#áder jános#választás#orbán viktor#országgyűlési választás

Címlapról ajánljuk