Belföld

Kiírták a gyorsított közbeszerzést a tokaji libegőre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 10. 16:27

A zártkabinos libegő két kilométer hosszú pályán viszi majd utasait a Fesztiválkatlanból a Kopasz-hegyre.

Kiírta a gyorsított közbeszerzését a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. annak a libegőnek a megépítésére, amiről tavaly tavasszal tett bejelentést Posta György, tokaji polgármester. (A libegő terve egyébként már szerepelt a város 2015-ös Integrált Településfejlesztési Stratégiájában is, mint külterületi projekt.) Mint az a napi.hu cikkéből kiderül, a négy évszakos, zárt kabinos libegő nyomvonala körülbelül két kilométer hosszú lesz, a drótkötélpályát 9-14 darab oszlop tartja majd, és az építés 27 ingatlant érint.

A leendő libegő a tokaji Fesztiválkatlan területéről, egy 600 négyzetméteres indítóállomásról indul majd, végállomása a tokaji Kopasz-hegy csúcsán lesz. A hegyen, a tévétoronynál egy 1500 négyzetméteres fogadó állomás épül. A polgármester szerint a libegő Tokaj új turisztikai látványossága lesz:


A napi.hu azt írja, hogy a január 28-ai határidővel kiírt tenderre olyan cégek ajánlatait várják, amelyeknek az elmúlt három lezárt üzleti évben, tervezési szolgáltatásból legalább nettó 40 millió forint árbevétele származott. Az uniós közbeszerzési közlönyben olvasható ajánlatkérés szerint az értékelésnél 50-50 súllyal szerepel az ár és a minőség.

A kiíró szerint a gyorsított eljárásra azért van szükség, mert a területfelmérési munkákat a téli, lombmentes időszakban el lehessen végezni máskülönben nem tartható a 2023 decemberére tervezett átadás. A kiírás szerint 

a libegő tervezett nyomvonala változatos domborzati adottságokkal, eltérő növényborítottsággal rendelkező területeken fut, kül- és belterületet és elhagyott zártkerti ingatlanokat, korábban bányaterületként funkcionáló területeket egyaránt érint.


Nyitókép: „Tokaj, the hill Kopasz" by gregoriosz is licensed under CC BY-NC 2.0 

#Belföld#tokaj#libegő#turizmus#beruházás#kopasz-hegy#fesztiválkatlan

Címlapról ajánljuk