Belföld

Gattyán György tárgyalna az ellenzéki összefogással, ha teljesítenek egy feltételt

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 10. 10:25

Amennyiben szándéknyilatkozattal támogatják öt programpontját, felajánlja nekik segítségét.

Nyílt levélben ajánlotta fel segítségét Gattyán György, a Megoldás Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogásnak. Az MTI által közölt dokumentumban azt írja: 

célom a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása, nem pedig annak késleltetése vagy megakadályozása.

Éppen ezért felajánlaná segítségét minden kormányváltó erőnek, amennyiben a következőkben foglalt programpontok mellett szándéknyilatkozatot tesznek. Ha ebbe belemennek, akkor kéri őket, hogy január 17-ig kezdeményezzenek tárgyalásokat a részletekről. Gattyán tavaszra már egy mindkét fél által aláírt javaslatcsomagot szeretne.

A következő pontokhoz kéri Gattyán az ellenzéki pártok támogatását:

  • a közbeszerzési rendszer strukturális átalakítása, digitalizálása mesterséges intelligencia és big data segítségével
  • 10 százalékos béremelés az állami közoktatásban dolgozók részére, a bérek inflációkövetővé tétele
  • alanyi jogon járjon laptop minden 14. életévét betöltött, állami közoktatásban tanuló fiatalnak
  • a teljesen állami tulajdonban lévő nonprofit vállalatok hirdetési kiadásai összesen ne haladják meg a 10 milliárd forintot
  • a közmédia költségvetésének jelentős csökkentése

Gattyán az így felszabadult pénzekből a vidék felzárkóztatására, és „az ország digitális tudatra ébredésének elősegítésére” költene. A milliárdos üzletember December 24-én vette nyilvántartásba pártját. Korábban arról beszélt, hogy nem érzi elég erősnek az ellenzéki összefogás pártjait a kormányváltáshoz, vele együtt azonban szerinte meglehet a siker.

Korábban az ellenzék részéről is érkezett hasonló – ám némileg komolytalanabb – ajánlat Gattyán részére: a Kétfarkú Kutyapárt elnöke arról beszélt, hogy szívesen együttműködnének vele Pornóapátiban, utalva az üzletember múltjára a felnőtt szórakoztatóiparban.

Az ellenzéki összefogásról közben kiderül, hogy a héten már bedörrenti a kampányt: óriásplakátok és három millió példányban nyomtatott kampányújság is várható. Gattyánt korábban Karácsony Gergely egy „Fidesz zsoldjában álló kamujelöltnek” nevezte.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#gattyán györgy#nyílt levél#ellenzéki összefogás#program#választás#tárgyalás

Címlapról ajánljuk