Belföld

Döntött a kormány: idén nem mehetnek külföldre nyelvet tanulni állami ösztöndíjjal a magyar középiskolások

rtl.hurtl.hu

2022. január 8. 7:27

A koronavírus-járványra hivatkoznak, pedig 30 milliárd forintot vontak el idén az idegen nyelvi stratégia megvalósításától, aminek része volt az ösztöndíjak finanszírozása.

A Covid-19 okozta bizonytalanság miatt – amely a nyári járványhelyzetet is érinti –, biztonsági megfontolásokból a kormány úgy döntött, hogy 2022-ben nem indítja el a gimnáziumi, szakgimnáziumi, technikumi diákok egyes évfolyamainak lehetőséget biztosító Külföldi nyelvtanulási programot, azt egy évvel elhalasztja – közölte a Magyar Nemzettel Bartos Mónika, a programért felelős miniszteri biztos.

Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szakmai koordinálásában megvalósuló program indulását. Ennek keretében a jogosult diákok kétszer kéthetes nyelvtanfolyamokon vehettek volna részt külföldi országokban. Az egyénileg vagy csoportosan utazó diákok külföldi nyelvi képzését minősített külföldi nyelviskolák, vagy partneriskolák biztosították volna.

Bár Bartos Mónika arról nem tett említést, hogy a program halasztásának van-e köze a 2022-es költségvetésben meghatározott 755 milliárd forintos kiadáscsökkentéshez, az tény: 

a 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt 30 milliárd forintos működési kiadást 2022-re teljes egészében megvonta a kormány.

Márpedig a diákok külföldi nyelvtanulási programja része volt a kormány idegen nyelvi stratégiájának. Ezt bizonyítja az EMMI 2020. évi kiadási irányzatainak feladatterve a tavaly december 8-i Magyar Közlönyből, ahol ezt olvashatjuk:

Vagyis a dokumentum szerint a stratégiára szánt költségvetési előirányzat forrást biztosít a kedvezményezettek ösztöndíj-támogatására, valamint a külföldi nyelviskolák támogatására. Az viszont igaz, hogy mivel a stratégia 2019-2027 közötti megvalósulással számol, így a költségvetési források megvonása nem feltétlenül vonatkozik kizárólag a 2022-es évre.

Nyitókép: Tanterem a soproni Szent Orsolya Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban – Fotó: Filep István / MTI

#Belföld#nyelvtanulás#középiskolások#megszorítás#orbán viktor#oktatás

Címlapról ajánljuk