Belföld

Megszűnni látszik az egyik közpénzes forrás, amiről a kormánybiztos a kiszivárgott hangfelvételen beszélt

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 6:04

Sztojka Attila romaügyi biztos a körön belül lévőknek ígért szerződéseket a felvételen, de egy levél szerint ez a lehetőség megszűnik.

Elősént a Népszava számolt be arról az azóta az RTL Híradóhoz is eljutott hangfelvételről, amelyen Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos – részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett főigazgatóság révén – szerződéseket kínált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azon képviselőinek, akik „ebben a körben benne vannak”.

A kormánybiztos, aki a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója is, a hangfelvételen olyan kijelentéseket tesz, hogy „aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem jár”, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, „félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”. Sztojka Attila 

azt is mondta, hogy BM-esként mindenkiről tud sok mindent, azt is tudja, hogy ki mikor beszélt kivel, hogyan. 

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke szerint az elmondottak bűncselekmény alapos gyanúját vetik fel.

A hangfelvétel miatt zárhatták le a pénzfelvételi lehetőséget

A Népszava pénteki cikke szerint a Szojka Attila által emlegetett források egyike megszűnni látszik, erre utal a laphoz eljuttatott email, amelyben az érintetteket arról tájékoztatják: „Az első információval ellentétben sajnos a koordinátorok nem jelentkezhetnek a képzésre. A kapott támogatás nem számolható el ugyanazon személynek koordinátori feladatokra és képzésre is. Sztojka Attila kormánybiztos úrral ez ügyben tegnap személyesen egyeztettünk. Az eddig megküldött koordinátori jelentkezéseket így törölnünk szükséges az adatbázisból. Köszönjük megértésüket!” 

A lap szerint az említett koordinátoroknak – akik között ORÖ-s képviselők is vannak – az úgynevezett Roma Közéleti Akadémia keretében ajánlottak megbízási szerződést. Mint írják, a „roma kulturális koordinátori” tevékenység ellátásra a megbízottak havonta bruttó 200 ezer forintot kapnak. 

Az ORÖ több tagja neve mellőzését kérve elmondta a Népszavának, hogy ehhez havi bruttó 100 ezer forintos képzési díjat is ígértek a „körön belül” lévőknek. Eddig nem volt akadálya annak, hogy valaki a koordinátori tevékenységéért járó 200 ezer forint mellett a 100 ezres képzési díjat is felvegye: a szerdán kiküldött, Sztojka Attilára hivatkozó e-mail ennek a lehetőségnek vetett véget. Az egyik, a lapnak nyilatkozó forrás szerint a mostani intézkedés összefüggésbe hozható a kormánybiztos számára kínos hangfelvétellel.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg: 

Nyitókép: Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#sztojka attila#országos roma önkormányzat#kormánybiztos#romaügyi kormánybiztos

Címlapról ajánljuk