Belföld

Jó helyre kerül Erzsi, a macska

Bányai ViktorBányai ViktorNagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 4. 16:21

Homonnay Gergely ügyvédje épp Rómában van, kiürítik az ellenzéki aktivista lakását. Erzsi, a macska visszatér Magyarországra, Homonnay egy jóbarátja viseli majd gondját. 

Január 2-án, vasárnap este írták meg olasz lapok, hogy meghalt Homonnay Gergely író, ellenzéki és melegjogi aktivista. Ügyvédje, Marczingós László  jelenleg Rómában van, hogy a rendőrségi és hagyatéki eljárás során Homonnay hozzátartozói segítségére legyen.

Az ügyvéd épp Homonnay Gergely római lakásában volt, amikor az RTL Híradó riportere telefonon elérte. A család megbízásából eljáró ügyvéd elmondta, hogy az olasz rendőrök biztosítják a helyszínt, de lehetőséget adtak nekik arra, hogy összepakolják az elhunyt személyes holmijait, kiürítsék a Homonnay által bérelt lakást, illetve gondjaikba vehetik Erzsébet Fenevadovát, azaz Erzsit, a macskát is. Minderről jegyzőkönyv is készül.

Mivel az áldozat családjának képviseletében jár el, és gyakorlatilag semmiféle nyomozati információt nem kap az olasz rendőrségtől, nem kíván foglalkozni azokkal a Facebookon terjedő találgatásokkal, hogy esetleg ki, kinek a megbízásából járulhatott hozzá Homonnay halálához. Az olasz rendőrök minden eshetőséget vizsgálnak – mondta a Híradónak. 

Ez lehetett baleset, lehetett bármi. Az a hatóságok felelőssége, hogy kizárjanak lehetőségeket, vagy szűkítsék a lehetőségek körét. Nem lehet ebből szenzációt gyártani.

Arra az olasz sajtóban megjelent feltételezésre, hogy Homonnay halálában szerepet játszhatott kábítószer-fogyasztás is, az ügyvéd azt mondta, a hatóságok feladata ennek kivizsgálása. A boncolás egyébként még nem történt meg, nincs szakértői vélemény a halál okáról, így az olasz hatóságok egyelőre nem is adhattak arról tájékoztatást a hozzátartozóknak. 

Az ügyvéd mindezzel kapcsolatban leszögezte, hogy az olasz sajtóban megjelent, drogokkal kapcsolatos információk nem pontosan fedik a valóságot, és az olasz rendőrség szerint sem kezelhetők tényként.

Marczingós László szerint a lehető legjobb szakmai kezekben van a nyomozás, az olasz rendőrök nagyon aprólékosak, fegyelmezettek, minden részletre kiterjed a figyelmük: 

Még a macskáról is jegyzőkönyvet vettünk fel. 

Ami Erzsi, Homonnay Facebook-híres macskájának sorsát illeti, az ügyvéd azt mondta, hogy lesz neki ezután is otthona: Homonnay egy magyarországi barátja viseli a továbbiakban gondját. 

Erzsinek jó helye van.

– mondta Marczingós László.

Nyitókép: Erzsi for President/Facebook

#Belföld#homonnay gergely#roma#halál#nyomozás#marczingós lászló

Címlapról ajánljuk