Belföld

Perintfalvi Rita: Homonnay Gergely félelemben élte mindennapjait a politikai szerepvállalása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 14:59

A katolikus teológus szerint a Rómában meghalt aktivista sok fenyegetést kapott, ezért is ment külföldre.

Nem tud semmi konkrétumot, csak amit az olasz sajtóban olvasott, de szerinte minden bizonytalan és nagyon furcsák a körülmények – mondta Perintfalvi Rita az RTL Híradónak. A katolikus teológus karácsony előtt négy napot töltött Rómában Homonnay Gergely vendégeként. Nála lakott, és nem látta nyomát annak, hogy Gergely drogozott volna. Kifejezetten boldog volt Olaszországban, imádta Rómát, megszerette az ottani embereket, akik idegenként is befogadták. A teológus szerint nem volt semmilyen előjele a tragédiának, ezért tartja nagyon furcsának, megmagyarázhatatlannak és félelmet keltőnek a történteket.

Perintfalvi Rita arról is beszélt, hogy a baloldali aktivista politikai okokból költözött el Magyarországról, sok fenyegetést kapott szerepvállalása miatt, ezért szerinte egyfajta menekülési út volt a külföldre költözése.

Egy megsebzett lélek volt, aki nyíltan homoszexuális emberként egyre nehezebben élt Magyarországon

– fogalmazott a teológus.

A teológus a Facebookon közzétett egy felhívást, amelyben arra szólítja fel az ellenzéki politikusokat, tegyenek meg mindent azért, hogy megtudják, pontosan mi okozta Homonnay Gergely halálát.

A teológus szerint sok emberben fogalmazódott meg félelem azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett. Mint mondta, 

Gergely arról is beszélt neki, hogy évek óta félelemben él, úgy érzi, hogy megfigyelik. Nem tudja eldönteni, hogy a félelem mennyire volt reális, de az biztos, hogy kapott fenyegetéseket politikai megnyilvánulásai miatt.  

Perintfalvi Rita elmondta, épp most csúcsosodott ki a barátságuk, az elmúlt két év szakmai kapcsolata után. LMBTQ és emberi jogi kérdésekben, valamint a vallási alapú gyűlöletkeltés témájában találtak egymásra.

Egy idő után már közösen támadták őket bizonyos médiafelületek, érdekes volt nézni, hogy egy baloldali aktivista és egy katolikus teológus együtt lesznek célpontjai gyűlöletkeltő agressziónak – mondta a katolikus teológus, hozzátéve, hogy ez szorosan összefűzte őket.

Kitalálták, hogy jó lenne valamit közösen csinálni, egy videósorozatban gondolkoztak, ezért volt kint nála karácsony előtt. Kapcsolatuk mély barátsággá alakult – mondja Perintfalvi Rita. Gergely elmesélte neki, hogy nincs családélménye, apját korán elvesztette, testvérei többfelé élnek a világban, és most ez a családélmény visszajött karácsony előtt, aminek nagyon örült, és annál inkább elszomorítja, ami most történt.

A közös munka első része december 24-én jelent meg Perintfalvi Facebook-odalán. Arról beszélgettek, hogy kinek mit jelent a karácsony, és milyen üzenetük lenne a mai magyar társadalomnak. Homonnay Gergely itt mondja el a fő üzenetét, hogy ne gyűlöljük és bántsuk egymást. Éppen emiatt a légkör miatt hagyta el az országot, és jó lenne, ha Magyarország békésebb hely lenne – mondta a teológus.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Homonnay Gergely író-újságíró, baloldali aktivista újév napján halt meg Rómában. Olasz lapértesülések szerint még élt, amikor rátaláltak a Bananon nevű privát klub fürdőjében, de már nem tudták megmenteni az életét.

Nyitókép: Perintfalvi Rita Facebook-oldala

#Belföld#perintfalvi rita#homonnay gergely#meghalt#drog#roma#olaszország#baloldal#aktivista

Címlapról ajánljuk