Belföld

A koronavírusjárványról beszélt Áder János utolsó, köztársasági elnökként elmondott újévi köszöntőjében

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 23:20

Az idei országgyűlési választásról ugyanakkor nem ejtett szót. 

A 2. világháború legsúlyosabb hónapjaiban mindenki elszokott attól, hogy terveket szövögessen – így kezdte utolsó, köztársasági elnökként elmondott újévi beszédét Áder János. Márai Sándort idézve azt is mondta, sokkal kevesebb kellék kell az élethez.

Az államfő szerint sokaknak hozzátartozik az új évhez a tiszta lap, a kalendárium, amikor mindenki az ünnepnapokat keresi, tervezi a lakásfelújítást, a húsvéti, vagy a karácsonyi együttléteket. A valóság azonban olykor átírja a terveinket – mondta Áder, aki szerint az élet néha fájdalmas fordulatot vesz. Hozzátette: ma így vagyunk a koronavírus világjárvánnyal.

Ugyanakkor a köztársasági elnök szerint a pandémia két éve között van egy óriási különbség, 2021-ben már ott voltak a védekezéshez szükséges eszközök, egyebek közt a védőoltások. Ezen a ponton Karikó Katalint méltatta, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a Covid-ellenes mRNS-vakcina kifejlesztésében.

Áder azt mondta, az újévi naptárban még nem látni, mikor szabadulunk a világjárvány alól, ezért szükség van mindenki kitartására.

Egyelőre annak sem tudni a napját, mikor lesz 2022-ben az országgyűlési választás. A parlamenti voksolásról ugyanis Áder János egyáltalán nem beszélt.

Nyugalmat, egészséget hozó, békés újévet kívánok minden magyarnak

– zárta újévi köszöntőjét a köztársasági elnök.

Nyitókép: Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlőségi aktivista az államfő újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2021. december 29-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#áder jános#újévi köszöntő#koronavírus#választás

Címlapról ajánljuk