Belföld

Virológus: Hiába okozhat kevésbé súlyos tüneteket az omikron variáns, ha sokan betegednek meg, sok lesz a halott is

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 18:13

Eddig összesen 61 embernél igazolták ezt a variánst Magyarországon.

További 46 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, így eddig 61 embernél igazolták a koronavírusnak ezt a  variánsát – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portál azt írta, az omikron vírusvariáns már több európai országban terjed és ragályosabb az eddigi variánsoknál, ugyanakkor a fertőzés súlyosságának megítéléséről eltérő információk terjednek, mert még nem áll rendelkezésre elegendő klinikai tapasztalat.

Jakab Ferenc virológus az RTL Híradónak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre úgy tűnik, az omikron kevésbé roncsolja a tüdőt, mint például a delta variáns. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az omikron meghozza a várva várt enyhülést a járványban.

Az a baj, hogy a nagy számok törvénye értelmében, még ha nem is okoz súlyosabb tüneteket, a több fertőzöttből több lesz a súlyosabb állapotú és több lesz a kórházi ápolásnak a száma is, és sajnos a haláleseteknek a száma sem fog csökkenni emiatt

– mondta Jakab Ferenc. A védőoltások fontosságát azonban ő is hangsúlyozta. 

 

A koronavírus tájékoztató oldal szerint a kiemelt kórházi oltópontokon egyébként az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra előzetes időpontfoglalással, 

januárban pedig több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, 

amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást.

Nyitókép: Vajda János/MTI

 

#Belföld#omikron#koronavírus#járvány#nemzeti népegészségügyi központ#vírus

Címlapról ajánljuk