Belföld

Hajszállal vezet az ellenzék a kormánypártok előtt a Závecz mérése szerint

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 22. 16:07

Az ellenzék mélyrepülését jelző kiszivárogtatott belsős felmérés után a Závecz új közvélemény-kutatása kiegyenlített erőviszonyokat mutat.

A Závecz Research Intézet friss, december elején felvett közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki összefogás pártlistája 49 százalékon, míg a Fidesz-KDNP 48 százalékon áll a biztos szavazók körében (a teljes felnőtt lakosságon belül ez az arány 39 illetve 38 százalék).

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 47, a DK 18, a Jobbik 12, az MSZP 7, a Momentum 5, a Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékon áll. A Telex cikke szerint az összes választó közül 41 százalék számít a kormány maradására, 39 százalék pedig kormányváltásra.

A Závecz Research saját mérései szerint az ellenzéki előválasztás óta minden hónapban az ellenzéknél volt az előny: a kormánypártok támogatottsága nem változott az elmúlt három hónapban, míg az ellenzéki összefogás októberben 50, novemberben és decemberben 49-49 százalékos támogatottságot mutatott a választáson való részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók körében

A Závecz kutatása jóval kedvezőbbnek mutatja az ellenzék helyzetét, mint az a belső használatra készült felmérés, amiről az utóbbi napokban komoly kutatás-módszertani és belpolitikai vita alakult ki. Az először a 444.hu által említett, majd hétfőn az Indexen részletesebben ismertetett kutatás szerint a teljes lakosságra nézve 46 százalékos a Fidesz-KDNP, és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. A felmérésben a megkérdezettek 52 százalék mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást.

Az Index cikkére reagálva a felmérés egyik készítője, a 21 Kutatóközpont úgy reagált, a nyilvánosságra került számok „választási előrejelzésnek nem használhatóak” illetve hogy „önkényesen kiragadott adatok nem számítanak kész kutatási eredménynek”. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje másnap közölte, hogy a stábja megrendelésére készült kutatás egyes részleteinek kiszivárgása után nem dolgoznak tovább a felmérés készítőivel.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#závecz research#közvélemény-kutatás#ellenzéki összefogás#fidesz-kdnp

Címlapról ajánljuk