Belföld

Márki-Zay Péter szerint kirúgták azt a céget, amelytől kiszivárgott a Fidesz-fölényt mutató kutatás

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 17:56

A kutatás eredményei azelőtt megjelentek a sajtóban, hogy a pártelnökök látták volna.

„Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje annak kapcsán, hogy a múlt héten a 444-en megjelent egy olyan közvélemény-kutatás, amely a Fidesz fölényét mutatta az ellenzéki összefogással szemben. A később az Iránytű Intézetnek és a 21 Kutatóközpontnak tulajdonított kutatás a teljes lakosságra nézve 46 százalékos támogatottságot mért a kormánypártnak és mindössze 32 százalékot az ellenzéknek. A kutatás eredményeit a szakemberek megkérdőjelezték, továbbá kiderült, hogy azok kiszivárgása előtt még az ellenzéki vezetők és a kampánystáb sem látta az eredményeket.

A felmérés egyik készítője a Facebookon tegnap úgy reagált, hogy az anyag nem alkalmas választási előrejelzésre. Erről az rtl.hu is beszámolt. Márki-Za Péter most mégis azt mondta a Magyar Hangnak, hogy kutatócéget váltottak. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt „felettébb gyanúsnak” nevezte, hogy a nem a nyilvánosság számára készített elemzés simán a médiához kerülhetett.

Láttam már ilyen trükköket itthon és külföldön is, hogyan lehet hangulatot kelteni a saját jelölt ellen, elmondani róla, hogy már korábbi szövetségesei sem támogatják.

– fogalmazott. 

A hódmezővásárhelyi politikus hozzátette: tudják, hogy melyik csatornán, levelezéssel jutott ki a belső használatú dokumentum, ám nem akarnak személyes felelősöket emlegetni. Azt sem árulta el, melyik elemző központot tartja felelősnek a malőrért, de a tanulságot levonták, változtatnak a háttércsapat „mixén”.

Nyitókép: Márki-Zay Péter – Fotó: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#közvélemény-kutatás#márki-zay péter#ellenzéki összefogás

Címlapról ajánljuk