Belföld

Választási előrejelzésre alkalmatlan az ellenzéket felkavaró felmérés

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyGyömöre MátéGyömöre Máté

2021. december 20. 18:21

Az Index részleteket közölt az ellenzék súlyos lemaradását mérő, napok óta belpolitikai vita tárgyát képező közvélemény-kutatásból. A felmérés egyik készítője, a 21 Kutatóközpont erre reagálva közölte, hogy nem pártpreferencia-kutatás volt a cél, abból önkényesen ragadtak ki adatokat.

Először a 444 számolt be arról a nem nyilvános közvélemény-kutatásról, ami szerint a teljes lakosságra nézve 46%-os a Fidesz-KDNP, és csak 32%-os az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. A 444 december 16-án megjelent cikke szerint a titokzatos felmérésben a megkérdezettek 52% mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43% akarna kormányváltást.

Az ellenzéki összefogás gyengülését, és a Fidesz-KDNP-vel szembeni 14 százalékos lemaradást mutató adatokról komoly kutatás-módszertani és belpolitikai vita alakult ki. Az ellenzék vezető politikusai azt nyilatkozták, hogy ők nem is látták a felmérést, Karácsony Gergely főpolgármester kamunak nevezte az abban szereplő adatokat, Márki-Zay Péter, az ellenzék kormányfőjelöltje vasárnap árulásról beszélt és úgy fogalmazott, hogy egy ilyen kutatás megrendelése és kiszivárogtatása a Fidesznek állhatott érdekében.

 

A felmérésből hétfőn az Index közölt részleteket, azt állítva, hogy birtokukban van a teljes, 69 oldalas dokumentum. A lap szerint az Iránytű Intézet és a 21 Kutatóközpont által jegyzett kutatás „Márki-Zay Péter részére” készült, a módszertanról pedig ezek olvashatók a cikkben:

  • az adatfelvételt az Iránytű végezte kétezer fős minta telefonos megkérdezésével december 6. és 11. között,
  • a felmérés amerikai tanácsadók segítségével, amerikai módszertannal, úgynevezett regressziós modell segítségével készült,
  • a mérés hibahatára plusz-mínusz 2,2 százalék, vagy a részsoksaságok esetében több.

Az Index szerint többek között vizsgálták „a nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus, az internethasználat rendszerességének összefüggéseit, hogy mennyire érdekli a válaszadót a politika, milyen a gazdasági helyzete, mit gondol arról, ha a jövő évi országgyűlési választásokat az ellenzék nyerné, mit vár 2022-re nézve, milyen volt az anyagi helyzete az elmúlt egy évben és mennyire ért egyet bizonyos uniós állításokkal”.

Az Index cikke – ami tehát anélkül közöl részleteket a felmérésből, hogy közzétette volna annak teljes anyagát – gyakorlatilag a 444-nél részletesebben, de továbbra is kontextus nélkül közli a 444-en olvasható számokat, hozzátéve, hogy az úgynevezett amerikai regressziós modellnek köszönhetőek a rendkívüli eredmények.

Az Index cikkére hétfő este 17:53-kor Facebookon reagált a 21 Kutatóközpont. Ötsoros közleményükben elhatárolódnak a nyilvánosságra került adatok önkényes felhasználásától, pártpreferenciaként történő értelmezésétől:

Az Index által közzétett prezentációra ráírtuk, hogy ’választási előrejelzésnek nem használhatóak az adatok’. Nem pártpreferencia-kutatást végeztünk, nem ez volt a felmérés célja. Pártpreferencia-megoszlás tekintetében mi is azokat a felméréseket tartjuk mérvadónak, amelyek azzal a céllal készültek. A prezentációból önkényesen kiragadott adatok nem számítanak kész kutatási eredménynek, azokat a továbbiakban nem kívánjuk kommentálni.

 

Az esettel kapcsolatban továbbra sem világos, hogy miként kerülhettek ki a felmérés adatai, ki és milyen céllal rendelte meg a kutatást.

Nyitókép: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter és Fekete-Győr András az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI 

#Belföld#ellenzéki összefogás#fidesz#közvélemény-kutatás#21 kutatóközpont

Címlapról ajánljuk