Belföld

Covid: megszületett a megállapodás, a 12-18 évesek is megkaphatják a harmadik oltást

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 11:40

Megállapodott az orvosszakma a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. 

Megszületett a megállapodás a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a 12-18 éves korosztály harmadik koronavíruselleni oltásáról – mondta el az RTL Híradónak Mészner Zsófia gyermekinfektológus. A védőoltási tanácsadó közlése szerint „ennek a hivatalos útja is valószínűleg nagyon hamarosan befejeződik”, és a 12-18 évesek, „ha egészségesek, és amennyiben szeretnék a szüleik, megkaphatják a harmadik oltásukat”.

Mészner elmondása szerint optimálisan ennek fél évvel a második oltás után van itt az ideje. A szakértő közölte, hogy fél év elteltével jelentősen csökken a mérhető ellenanyagoknak a szintje, és a harmadik oltás fontos lehet, hogy megint magasra emelkedhessen a védettségi szintjük.

5-11 évesek oltása

Eddig 38 ezren regisztráltak az 5-11 év közötti gyermekek oltására – mondta el az Országos Oltási Munkacsoport vezetője a közmédiának. György István azt mondta, a gyermekek oltása 77 olyan kórházban indult el, ahol gyermekgyógyászati ellátás is folyik, valamint a háziorvosoknál.

Mészner Zsófia az RTL Híradónak elmondta, hogy a kicsiknek adott vakcina „szóról szóra ugyanaz az oltóanyag, mint amit a felnőttek kapnak”, annyi a különbség, hogy a gyerekeknek szánt oltásban a hatóanyag kevesebb, nekik ugyanis elegendő harmadannyi hatóanyag, mint a felnőttek oltásához.

A gyerekek oltásával kapcsolatban közölte, hogy „az első két hullám alatt azt gondoltuk, a gyerekeket ez a járvány kevésbé érinti, de azóta azonban megváltozott a helyzet”. Mészner elmondta, hogy „ahogy az újabb és újabb vírusmutációk kerülnek előtérbe, világszerte azt tapasztalják, és mi Magyarországon is, hogy a gyerekeknek is egyre nagyobb aránya betegszik meg, és a kicsik sem kivételek ez alól.”

5-11 évesek oltása, koronavírus, vakcina
A 11 éves Frida oltás után – Fotó: Takács-Molnár Eszter / RTL Híradó

A gyermekinfektológus elmondta, hogy az 5 és 11 évesek közül is bőven van, aki súlyos betegen akár kórházba is kerülhet, és hozzátette:

jelen pillanatban is vannak lélegeztetőgépen gyerekek.

Mészner elmondta, hogy a kisgyerekek oltása nem csak a védettség kialakítása miatt fontos, az ő oltásukkal azt is remélik, hogy oltásukkal a járványhullám is csökkenthető, hiszen a járvány terjesztésében a gyerekek is jelentős szerepet játszanak. Emellett fontos, hogy akik be vannak oltva, azok „nagy eséllyel sokkal inkább részt vehetnek azokban, a kis életük szempontjából fontos eseményekben, mint iskolába járás, barátokkal találkozás és sportolás” – mondta a szakértő.

Nyitókép: Egy kislány megkapja a Pfizer-vakcinát, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron, 2021. december 15-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#koronavírus#covid#oltás#12-18 évesek#nnk#vakcina

Címlapról ajánljuk